De Zouaven daalt weer een treetje verder af

Jordi van Ammers verwerkt de nederlaag tegen Elinkwijk. © Foto Orange Pictures

Robbert Daalder

Utrecht De Zouaven is voor de tweede keer in twee jaar tijd gedegradeerd. Nadat het vorig seizoen uit de hoofdklasse kukelde, zijn de Grootebroekers zondag ook te licht gebleken voor de eerste klasse. In de nacompetitie om lijfsbehoud vervult Elinkwijk de rol van de beul: 3-0.

„Kijk eens naar de grasmat waar we op staan. Dat ziet er toch nog veel te gaaf uit? We hadden het verdomme moeten opvreten, maar dat gebeurde niet. Het lijkt wel alsof het de helft van onze ploeg allemaal niet interesseert. Ongelooflijk. Een club als De Zouaven die gewoon twee keer op rij degradeert. Ik weet niet wat ik moet zeggen.”

Te lief

Hangend tegen een sponsorbord en met een verdwaasde blik in zijn ogen uit Dennis van Tricht zijn teleurstelling. De spits van De Zouaven zag zijn ploeggenoten uit de achterste linie drie keer in iets meer dan tien minuten behoorlijk nat gaan. „Vervolgens gaan die jongens van Elinkwijk ook nog een beetje lopen freewheelen in de aanval en laten wij het allemaal maar gebeuren. Neem van mij aan dat wanneer ik in de verdediging had gestaan ik die jongens over de reclameborden had gewerkt. We zijn veel te lief voor ze geweest.”

Grote kansen

In eerste instantie lijkt er op deze zondagmiddag helemaal niets aan de hand in de Domstad. Elinkwijk is weliswaar de ploeg met het meeste balbezit, maar verder dan schoten met losse flodders komt het niet. De hoeveelheid kansen van De Zouaven valt eveneens op één hand te tellen, maar groot zijn ze wel.

Zo is Chris Grooteman in de tiende minuut ontzettend dichtbij wanneer hij een vrije trap van Van Tricht bij de tweede paal kan binnenwerken. Zijn inzet zeilt echter over de kruising van het vijandelijk doel. Ook John Hauwert is dicht bij de openingstreffer, maar zijn kopbal passeert de verkeerde kant van de lat. Vlak voor rust is Grooteman opnieuw de man met een goede kans. Schuin voor het doel komt hij echter niet verder dan een balletje dat langzaam over de achterlijn hobbelt.

Concentratie

„Als wij op voorsprong waren gekomen, dan hadden wij deze wedstrijd gewonnen. Daar ben ik van overtuigd. Hoewel we direct na rust met een schot van Kevin Peerdeman en een bal die van de doellijn werd gekopt opnieuw dichtbij waren, gaat het vervolgens wel weer volledig mis. Het lukt ons blijkbaar niet om negentig minuten lang geconcentreerd te blijven. Op deze manier ben je gewoon eerste klasse onwaardig”, vervolgt Van Tricht.

Of het nu concentratie is of niet, de verdedigers van zijn ploeg zien er na een klein uur in ieder geval niet goed uit. Zo is het Maurits de Baar die simpel wordt weggestoken door het hart van de Grootebroeker defensie en de score opent. De 2-0 van Anass el Ghanoutti komt op bijna exact dezelfde wijze tot stand en de vrijheid die Eser Ozkilit geniet bij zijn kiezelharde 3-0 doet eveneens menig wenkbrauw fronsen.

Coach Pim Kaagman weigert het op een gebrek aan concentratie te schuiven: „Wij hebben het hele jaar veel klappen gevangen en dat draagt niet bepaald bij aan je mentale weerbaarheid. Tegen Elinkwijk waren we, zoals zo vaak dit seizoen, dicht bij doelpunten maar komt de tegenstander toch weer op voorsprong. Dat heeft er dit keer voor gezorgd dat we murw werden en daardoor direct voor de bijl gingen.”

Doodziek

„Ik ben hier doodziek van”, vervolgt de trainer terwijl hij onderuit zakt in de dug-out. „Of het terecht is dat wij nu degraderen? Als je kijkt naar het de hoeveelheid kansen die wij op cruciale momenten hebben gemist, is het terecht. Gezien ons goede spel alleen niet. Ik vind het vreselijk dat dit voor de tweede keer op rij gebeurt. Aan de andere kant moeten we het wel gewoon accepteren dat wij nu eenmaal geen vereniging zijn die bulkt van het geld. Als goede spelers bij ons vertrekken, kunnen wij daar niet zomaar even iemand anders voor halen. Wij kiezen daarom voor eigen jeugd en jongens uit de regio. Degene die er dit seizoen stonden, hebben het prima gedaan, maar zijn wel nog jong en hebben tijd nodig. Ik heb die tijd voor ze en geniet ervan. Degraderen doet ontzettend veel pijn, maar geloof me als ik je zeg dat mij dit niet frustreert. Daar is deze ploeg te leuk en te goed voor.”

Elinkwijk-De Zouaven 3-0.

56. De Baar 1-0, 60. El Ghanoutti 2-0, 68. Ozkilit 3-0.

Elinkwijk: El Mansori, Aamri, Van der Tier, Nieuwkerk, Thijm, Van der Berg, De Baar (77. Van Schaik), Pfoster, D. Cornet (75. G. Cornet), El Ghanoutti (80. De Koter), Ozkilit.

De Zouaven: Van Loon, Van Diepen, Van Ammers, Wilderink (69. Nazih), Marsman (62. Kashama), Hauwert, Kaagman, Grooteman (71. Bakker), Mazee, Van Tricht, Peerdeman.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen