D66 Purmerend wil proef met wietteelt

© Foto: ANP
Purmerend

Een hennepplantage op bedrijventerrein Baanstee-Noord. Als het aan de fractie van D66 ligt, wordt Purmerend een van de gemeenten waar geëxperimenteerd wordt met het gedoogd telen van wiet.

De partij haakt daarmee in op het regeerakkoord, waarin wet- en regelgeving wordt aangekondigd voor experimenten met het gedoogd telen van wiet voor recreatief gebruik. De bedoeling is dat er zes tot tien grote en middelgrote gemeenten worden aangewezen waar wordt proefgedraaid, met als doel het terugdringen van de criminaliteit rond het telen van marihuana.

Drie jaar geleden nam de Purmerendse gemeenteraad al een motie aan waarin werd opgeroepen om gereguleerde wietteelt mogelijk te maken. ,,Als middelgrote gemeente met twee coffeeshops is Purmerend een prima plek om ervaring op te doen’’, zegt raadslid Tom de Jong, die namens D66 op 2 november een motie wil indienen bij de gemeenteraad. Op bedrijventerrein Baanstee-Noord ziet hij voldoende ruimte om een proefkwekerij in te richten, waarmee de eigen coffeeshops van wiet kunnen worden voorzien.

De Jong is zelf geen cannabisgebruiker, voegt hij toe. ,,Zelf heb ik na een paar joints op Werchter en Lowlands nooit meer wiet gerookt, maar het blijft natuurlijk absurd dat we zo spastisch doen over de handel in een plantje. Terwijl de maatschappelijke impact van alcohol veel groter is dan die van wiet.’’

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen