Zwaagdijker boer Jaap Snip geëerd met vijver

De vijver met het bordje.

De vijver met het bordje. © Marcel Rob

1 / 2
Connie Vertegaal
Zwaagdijk-West

De vorig jaar overleden veehouder Jaap Snip heeft een vijvertje dat naar hem is vernoemd. Op het voormalige land van Snip aan het begin van Zwaagdijk-West is een vijver gegraven vanwege de werkzaamheden aan de Westfrisiaweg. Daar staat nu een bordje in met de tekst: de vijver vam Jaap Snip.

Theo Weppner, voorzitter van de Dorpsraad van Zwaagdijk-West weet niet wie het bordjes heeft geplaatst. ,,Ineens stond het er. Het is geen actie van de Dorpsraad, maar ik vind het een heel mooi gebaar. Dit roept in het dorp veel nostalgische gevoelens op. Precies op die plek had Jaap zijn hooiland en stond zijn vee op stal.’’

Snip, die het bedrijf van zijn ouders had overgenomen, was de laatste veehouder van Zwaagdijk-West. Zijn bedrijf was door de aanleg van de Westfrisiaweg in tweeën gehakt, met het huis aan de zuidkant van de weg en het land aan de noordkant. De verdubbeling van de weg, die nu in uitvoering is, betekende het definitieve einde van het bedrijf.

De provincie had Snips land nodig en kocht alles op. Jaap, die zijn leven lang op de Zwaagdijk had gewoond, verhuisde naar Wadway. Hij was toen al ziek. Vorig jaar augustus blies hij zijn laatste adem uit, vlak voor de kerkdienst begon in de Hieronymuskerk in Wognum.

Jaap Snip was een bekende figuur in Zwaagdijk-West en omgeving. Toen hij niet meer kon fietsen, gebruikte hij voor alle ritjes in de buurt zijn trekkertje. Hij ging ermee naar verjaardagen en parkeerde hem voor de Dekamarkt als hij daar boodschappen moest doen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen