De rust van onbekend Opperdoes (ca 5 km)

Opperdoes verdient een wandeling. Het dorp is de moeite dubbel en dwars waard. Op stap in een vergeten oord in de noordoostelijke punt van West-Friesland. De tocht begint bij Station Opperdoes, een van de halteplaatsen van de toeristische Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Bij het stationsgebouwtje zoeken we de openbare weg op, steken de rails over en slaan rechtsaf het Zwarte Pad op. Bij de ruilverkaveling in 1979 is het Zwarte Pad een volwaardige, doorgaande weg geworden. De straten aan de overzijde van het spoor, zoals De Markt, herinneren aan de verdwenen groenteveiling Ons Belang.

De akkers aan de linkerkant leveren onverstoorbaar een nationale lekkernij op, de Opperdoezer Ronden. Deze vastkokende consumptieaardappel is Europees beschermd. Nergens anders ter wereld kan en mag de Opperdoezer Ronde worden geteeld. Nog even wachten en dan wordt er weer volop gerooid.

De trekkershutten van De Bijenstal (een imkerij met allerlei activiteiten, voor groot en klein!) staan er uitnodigend bij, maar we slaan rechtsaf, richting camping Klein Giethoorn. Daar zien we ook verdwenen bedrijvigheid. De zuurkoolfabriek is verleden tijd, sinds kort. Rechtsaf het Oosteinde op voert ons langs een bijzonder fenomeen: een paardenstoep. Opperdoes heeft er drie. De werkpaarden stapten via zo’n stoep in een praam. Hun werk wachtte op de akker in de toen nog onverkavelde polder.

Linksaf de brug over de Oude Stiek. Daarna rechts naar De Waarde en ’t Oortje. Deze straten zijn genoemd naar vroegere aanduidingen van stukken land. Net over het houten bruggentje zien we links en rechts het oudste deel van Opperdoes. De huisjes boden onderdak aan vissers, in de tijd dat Opperdoes aan de Zuiderzee lag.

De route vervolgt rechtsaf. Enkele stolpen, eens vaarboerderijen’, zijn provinciaal monument. Aan het einde van de Tempel (zo heet de weg) links naar het Zuiderpad. Rechts een glimp van 'Cees van Moeder’, een theetuin met minicamping. Op weg naar het Zuiderpad glimlachen we bij ’t Gouwen Vijfje aan de Gouw, een verterend dorpswinkeltje. Om je boerenbontservies aan te vullen. Ook aan de Gouw de – hervormde – kerk, het oudste gebouw in Opperdoes, met een preekstoel uit 1668.

Op het Zuiderpad heeft de tijd stilgestaan, lijkt het. De stolpboerderijen aan weerszijden stralen weldadige rust uit. De boerderij op 5 heeft een geheel betegelde kapiteinskamer. Het Zuiderpad gaat over in de Kraaienbuurt. Ook weer een naam met een verhaal. Hier woonden 'kraaien’, doodgravers die veroordeelden verstopten. Linksaf de brug over het Kluiten op. Niemand heeft er haast en iedereen steekt zijn hand op. Vlak voordat we linksaf naar de Julianastraat gaan, denken we bij het huis nummer 31 aan de wereldberoemde Medemblikker jachtbouwer Jongert. Hier, op deze plek in Opperdoes, is Jongert begonnen.

De Julianastraat ligt in de oude nieuwbouw’ van het dorp. Aan het einde, met zicht op de voetbalvelden van de zaterdagvereniging Opperdoes, rechtsaf de Nieuweweg op. Rechtdoor via de Almersdorperweg. Deze weg verwijst naar een dorpje ten noorden van Opperdoes dat in zee is verdwenen. Almersdorp ligt verborgen onder de klei van de jonge Wieringermeer, achter de monumentale Westfriese Omringdijk. Daar is het station alweer. Nog een keer het rondje?

ED DEKKER

Duur wandeling: ongeveer een uur

Begin- en eindpunt: stationsgebouwtje Opperdoes

Bereikbaar: via buslijn 139 (Hoorn-Medemblik) en museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Horeca: eetcafé De Opper, Gouw 4a.

Honden: aangelijnd

Kosten: nergens betalen voor toegang

Meer info: Stichting Historisch Opperdoes, 0227-548206.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.