Digitaal Kieskompas als uitkomst voor hogere opkomst in Schagen

www.kieskompas.nl

Ron Amesz
schagen

Het moet hét hulpmiddel voor de kiezer worden in het doolhof van partijprogramma's. Gisteravond is het Kieskompas voor de aanstaande verkiezingen in de gemeente Schagen in gebruik genomen.

De beleidsmakers willen in de nieuwe gemeente goed van start gaan. Met verkiezingen, waarbij de opkomst minstens vijftig procent is. Misschien is dat haalbaar, maar dan moet je de kiezer in ieder geval wel enige duidelijkheid bieden in die wirwar van elf partijen.

De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, ervaringsdeskundige op dit gebied, kreeg de opdracht een kieskompas te ontwerpen. Waarbij de aanstaande kiezer thuis via de computer wegwijs kan worden in die eindeloze brij aan politieke programma's.

Ingmar de Ruiter, een jonge kiezer, mocht gisteravond als eerste het kieskompas invullen. Met vragen over hoogbouw, woningbouw in de kleine kernen, de autoluwe Markt, de Middenroute, de honden- en toeristenbelasting, de sluitingstijden van de horeca, de onkruidbestrijding, windmolens, de kernreactor en ga zo maar door. Waarbij uiteindelijk de partij, die jouw meningen het dichtst benadert, in het hart van je politieke schietschijf verschijnt. Bij Ingmar kwamen JESS en Wens4U er als favorieten uit.

Je kunt bepaalde vragen naar voren halen. Bijvoorbeeld: iemand, die de Middenroute heel erg belangrijk vindt, kan de standpunten per partij bekijken. Kieskompas biedt heel veel informatie en vooral veel duidelijkheid.

HANS DUIN

Het programma is te vinden op www.kieskompas.nl

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.