SGP

Zwart-Wit

Fundamentalisten zijn er in soorten en maten. Ook Nederland kent ze. De SGP bijvoorbeeld.

Waar andere fundamentalisten worden gevreesd, geldt de Staatkundig Gereformeerde Partij als folklore in de politiek. De buitenwacht kijkt met een milde glimlach naar een partij, die op zondag geen hackers nodig heeft, maar zelf de website op zwart zet. Een partij waar - getuige beelden van verkiezingsavonden - blozende deernen zich met plezier laten discrimineren. Een land dat de uitwassen van democratie respecteert kan maar beter een paar SGP’ers dan vrienden van Bin Laden in het parlement hebben.

Voorman Kees van der Staaij uit zich zelfs beschaafder dan pakweg Geert Wilders, dus vooruit, de SGP verdient enige coulance. Maar minister Spies (CDA) en straks haar opvolger op Binnenlandse Zaken moeten zich de komende maanden niet in slaap laten sussen. Getuige de brief die Spies vorige week naar SGP en Tweede Kamer stuurde ligt dat gevaar op de loer.

De minister zegt te verwachten dat de partij vanaf volgend jaar vrouwen op kieslijsten toestaat. Zij concludeert dit na een briefwisseling en gesprekken met de partijtop. De SGP heeft naar eigen zeggen een externe deskundige en een interne commissie aan het werk gezet. In de eerste helft van 2013 worden conclusies getrokken. De minister wil die kip rustig laten broeden en dat is verbazingwekkend. Al in 2007 oordeelde de rechter dat de Staat moet optreden tegen de vrouwendiscriminatie door de SGP. De Hoge Raad bevestigde dat oordeel en afgelopen juli verloor de SGP definitief een beroep bij het Europese Hof. Het heeft lang genoeg geduurd.

peter hovestad

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.