Spinsters in Schagen: ’Die slag leerde ik thuis in de oorlog’

Spinsters op de Markt. Vlnr. Aat Ouweltjes (Oudkarspel), Ans de Jong (Hoogwoud), Gré Koster (Starnmeer), Marijke Visser (De Rijp) en Wil Dol (Hensbroek).© Foto Marc Moussault

Ed Dekker
Schagen

De kaardmolen van spinster Gerda Derksen draait niet elektrisch, maar op de hand. „Voor kinderen is dit leuker. Kunnen zij zelf even kaarden.”

Al pratend over haar houten hulpmiddel spint de 74-jarige Heerhugowaardse soepel door. De zeven draaiende spinnewielen op de tweede Westfriese Markt van het nieuwe seizoen trekken deze donderdag veel bekijks. Zeven vrouwen verwerken op de ’Dag van het dier’ schapenwol tot breiwol. „Gekaarde wol spint makkelijker”, vertelt Gerda over het ontwarren van de vezels. Vorig jaar zat zij hier voor het eerst.

Wil Dol-Vis (74) spint al dertig jaar in Schagen. De Hensbroekse is getooid in daagse dracht, met boerenhoed en hulletje. „Dat hoort bij spinnen.” Naast haar op de Markt draagt Marijke Visser-Schermer (69) uit De Rijp het boerenhoedje van haar betovergrootmoeder, Marijtje Wiedijk uit Grootschermer. Zij maakt een plaid met de gesponnen wol van eigen ’halve Swifter’, het resultaat van kruisen met een Texels schaap.

Kleindochter

Het lukt Gré Koster-Ris (79) uit Starnmeer niet om haar kleindochter achter het spinnewiel te krijgen. „Je moet het wiel soepel kunnen laten draaien. Zij heeft daar moeite mee. Die slag heb ik in de oorlog geleerd van mijn moeder, achter de trapnaaimachine.”

De jongste spinster is de 60-jarige Ans de Jong-Brugman uit Hoogwoud. Riet Michiels-Malidpaard (74) uit Winkel doet wat anders met wol. Zij stopt stokken. Een bezienswaardigheid. „Niemand doet dat meer.” Verslijt zij zoveel sokken? „Ik krijg kapotte sokken. En anders koop ik ze bij de Action en knip er een gat in.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.