Stede Broec luidt klok voor nieuwe burgemeester

© Foto Marcel Rob

Grootebroek

Ronald Wortelboer werd gisteravond in zijn nieuwe gemeente Stede Broec met klokgelui verwelkomd als burgemeester. De gemeente heeft nog steeds het luidrecht van de klokken van de Oude Kerk, waar locoburgemeester Nico Slagter Wortelboer de keten omhing. Hij kreeg ook het West-Friese speldje als welkom.

De nieuwe burgemeester van Stede Broec heeft humor. En werd dus met humor begroet in zijn eerste gemeente. Door locoburgemeester Nico Slagter, die hem de keten omhing. Door voorzitter van de raad Yvonne Koopen, die hem vertelde van het graf van een van zijn voorgangers in de Grote Kerk, waar Wortelboer ten overstaan van veel West-Friese notabelen werd geïnstalleerd.

Maar ook door zijn voormalige baas, Commissaris van de Koning Johan Remkes, die nu immers zijn rechterhand en kabinetschef kwijt is. Remkes kent hem als geen ander, zoals Wortelboer ook vrijwel alle Noord-Hollandse burgemeesters kent uit zijn vorige functie. ,,Het is zeker bij je gaan kriebelen.’’

Remkes had ook al een inwoner gesproken die hem toevertrouwde dat Stede Broec behoefte had aan ’een frisse wind’. Wortelboer dus, die werd gekenschetst als rustig, authentiek, betrokken, nuchter maar ook Gronings direct. En vol humor. Aan burgemeester Gertjan Nijpels namens de West-Friese burgemeesterskring de taak om Wortelboer ’te verheffen tot de orde van West-Friese burgemeesters’. Hij deed het met verve, waarna burgemeester Baas van Enkhuizen hem in het kort inwijdde in de geheimen van de SED. Hij beloofde de nieuwkomer ’een intensieve samenwerking’. Wortelboer zelf heeft er zin in. ,,Ik ga nu vooral luisteren en in gesprek. Waarmee hij zich de verbinder toonde die Stede Broec nodig zegt te hebben.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen