Actiegroep: Jongeren zijn niet eng. Je was er zelf één’

Afgelopen vrijdagavond voerden jongeren actie bij Stationsweg 1.

Gert van der Maten
Heerhugowaard

„Jongeren zijn niet eng. Je was er ooit zelf één.” Dat is de leus van een ’Actie Team’ van jongeren dat op Facebook een openbare groep is begonnen. Het Team protesteert tegen de negatieve uitlatingen van omwonenden van Stationsweg 1 over jongeren.

In Stationsweg 1, het voormalige pand van Glas Woninginrichting, wil het vastgoedbedrijf van fietsenhandelaar Edwin Groen 32 studio’s maken voor mensen tussen de 20 en de 35 jaar. De buurt is daar fel tegen. Op een informatieavond vorige week liepen de emoties hoog op en werd wethouder Gido Oude Kotte uitgelachen.

De oprichters van de groep melden dat ze het ’eindelijk goed nieuws’ vinden dat er huisvesting voor jongeren komt. „Want we wachten hier al eeuwen op.” De groep maakt zich zorgen ’over het negatieve sentiment over jongeren’.

CDA-jongere Jasper John schrijft op zijn eigen Facebookpagina dat hij met ’grote verbazing’ op de informatieavond termen heeft gehoord als: ’verpaupering van de Stationsweg’, ’overlast’ en ’kunnen die jongeren niet achter het station worden gezet’.

Hij ziet het plan juist als een verrijking van de Stationsweg waar vooral 55-plussers wonen. „Vergrijzing moet worden tegengegaan. Jongeren die hier al hun leven lang wonen of hier in de buurt werken, moeten hier betaalbaar kunnen wonen.”

HOP-raadslid René Schoemaker stelt voor dat jongeren in een vlog (videodagboek op internet) uitleggen waarom jongerenhuisvesting zo hard nodig is.

College

Burgemeester en wethouders van Heerhugowaard beslissen vanmorgen over het (ver)bouwplan van Stationsweg 1.

Daarbij zullen ze ook kijken naar twee brieven uit de buurt rond het pand. Bewoners schrijven dat ze in weerwil van alle publiciteit helemaal niet tegen jongeren zijn, maar dat het er in het plan te veel zijn. De buurt wil er geen 32, maar is voorstander van elf. Dat laatste aantal komt echter uit een schets die een bewoner maakte. Hij tekende elf seniorenappartementen in het gebouw.

Overigens liet onlangs de partij Senioren Heerhugowaard weten juist de locatie Stationsweg 1 het meest geschikt te vinden voor ouderen. Die zijn minder mobiel dan jongeren en kunnen dus het best dichtbij alle faciliteiten wonen, aldus de partij.

Senioren

Wethouder Gido Oude Kotte voert aan dat er al genoeg wordt gebouwd voor senioren. Hij wijst onder meer op de plannen voor het stadshart, waar rondom het gemeentehuis grote complexen zullen verrijzen.

Het college geeft volgens hem juist voorrang aan jongerenhuisvesting, omdat er vele honderden jonge mensen zitten te springen om zelfstandige woonruimte. Krijgen ze die niet, dan trekken ze weg uit Heerhugowaard, waardoor de gemeente nog harder vergrijst. Starterswoningen zijn snel te duur en voor sociale huurwoningen is een wachtlijst van zo’n vijf jaar.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.