Ooievaar in dienst van de gemeente

Redacteuren van de regionale dagbladen in Noord-Holland verkennen hun omgeving graag te voet. In deze wandelrubriek beschrijven zij hun favoriete routes. Met de pas uitgegeven, nieuwe Alkmaarse stadswandeling, ontdek je in ruim anderhalf uur de historie van de kaasstad. We beginnen op het Waagplein, voor het Waaggebouw. Over dit bekendste plein van Alkmaar rennen op zomerse vrijdagochtenden de kaasdragers heen en weer met hun berries en is het goed toeven op de terrassen.

Aan de andere kant de ophaalbrug over, langs biermuseum De Boom, waar je alles te weten komt over het vroegere Alkmaarse bier en waar de tap elke dag open staat.

Niet te lang blijven hangen! We hebben nog anderhalf uur voor de boeg. Rechtsaf de Dijk op, voorbij het Alkmaarse hoerenstraatje de Achterdam lopen en dan rechtsaf de Kooltuin in. Kijk eens naar de prachtige oude panden die er staan.

Aan het einde rechts en dan links de brug over. Langs het huis met de kogel.

Na de brug linksaf, het Luttik Oudorp op. Let aan de overkant van de gracht op het Huis met de schopjes, met een van de mooiste trapgevels van Alkmaar.

Bij de volgende brug rechtsaf de Sint Annastraat in en direct weer rechts naar het Fnidsen. Fnidsen? Dat komt van Venetië en herinnert aan de handel met die plaats.

Voor de ophaalbrug linksaf, de Mient op. Even stoppen bij de gewelfde stenen brug bij de lantaarn: hier stond vroeger de ’kaak’, een schandpaal waar gajes bekogeld werd met rot fruit en andere smerigheid.

Loop verder over de Mient en ga aan het einde links de Vismarkt op. Via de deuren in de muur werd de zoetwatervis in gevlochten korven in de gracht vers gehouden. Grappig detail: op marktdagen scharrelde er altijd een ooievaar rond, met een heuse ambtsketen om. Hij was ’in dienst’ van de gemeente en moest het visafval opeten.

Via de visbanken naar de Platte Stenen Brug. Door de Kapelsteeg rechtsaf de Laat op, links de Hofstraat in. Op nummer 15 ligt het vroegere huis van Cornelis Drebbel, uitvinder van de duikboot. Van 1808 tot 1942 is het pand als synagoge in gebruik geweest.

Aan het einde voor het water links. De Oudegracht volgen tot de tweede brug. Die oversteken en aan de overkant rechtsaf naar het Wildemanshofje, een van de mooiste hofjes van de stad.

Linksaf en dan weer de tweede links de Baangracht op. Via het trapbruggetje linksaf het bolwerk op, de restanten van de oude stadswallen. Doorlopen tot de Molen van Piet, die zijn naam dankt aan de familie Piet die de molen al generaties beheert. Vroeger stonden er wel tien molens op de wallen, omdat op die plek veel wind gevangen werd.

Voor de molen rechtsaf en het Ritsevoort op. Even stoppen bij het Gulden vlies voor een kop koffie en dan linksaf, de overzijde van de Lindegracht op, langs de zijkant van het Gulden Vlies. In de eerste zijstraat is het bronzen beeld van Rudi Carell te bezichtigen.

Aan het einde van de Lindegracht linksaf en dan rechtsaf de Geest op. Aan het einde het Canadaplein op, richting de Grote Sint Laurenskerk. Aan de noordzijde een beeld van een man met een polsstok: Maerten Pieterszoon van der Mey, een dappere stadstimmerman die tijdens de strijd tegen de Spanjaarden enkele in zijn polsstok verborgen brieven uit de belegerde stad naar de Oranjegezinde gouverneur Diederik van Sonoy wist te smokkelen.

Om de kerk heen de Langestraat in, voorbij het stadhuis linksaf de Van de Bosschstraat in. Links de hof van Sonoy, vernoemd naar de keiharde geuzenleider. Dan door de gezellige Magdalenenstraat terug naar het Waagplein.

LAURA HEERLIEN

Begin- en eindpunt: Waagplein, Alkmaar

Lengte wandeling: ongeveer 4 kilometer

Bereikbaar: vanaf NS-station Alkmaar is het tien minuutjes lopen naar het Alkmaarse Waagplein

Gelopen: anderhalf uur

Honden: geen probleem

Toegang: gratis

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.