Zeer grote brand Zaandam: woningen ontruimd, pand verloren [video’s]

1 / 2
Zaandam

In Zaandam woedde in de nacht van dinsdag op woensdag een zeer grote brand aan de Oostzijde. Zo’n tien huizen werden ontruimd. Het sein brandmeester is inmiddels gegeven.

Rond 1 uur werd het sein ’zeer grote brand’ gegeven voor een brand in een loods met meerdere bedrijven aan de Oostzijde 196. De loods was een voormalige garage. De brand werd rond 0.45 uur ontdekt.

Een ooggetuige, die werkzaam is bij een op het bedrijventerrein gevestigd bedrijf, meldde het ANP dat het vuur in een timmerwerkplaats is begonnen en daarna is overgeslagen naar een wijnhandel.

De bewoners van de ontruimde huizen stonden op straat, in de kou, naar de brand te kijken. Woordvoerder Ed Gosman van de Veiligheidsregio vertelde tegen 3 uur dat bekeken werd of de bewoners terugmogen naar huis of elders de nacht moeten gaan doorbrengen. Even voor half vijf werd bekend dat ze terug mochten keren naar huis.

Het pand is verloren gegaan, maar de brandweer zegt buurpanden hebben te kunnen redden. Er zijn geen gevaarlijke stoffen zoals asbest vrijgekomen, zo blijkt uit metingen.

Het vuur was van ver te zien, ook vanuit Wormerveer. De Veiligheidsregio raadde vanwege de rook aan ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te zetten.

Op de facebooksite ’Je bent Zaankanter als’ filmde iemand de brand en de inzet van de brandweer.

Op deze andere video op ’Je bent Zaankanter als’ is goed te zien hoe hoog de vlammen uit het pand slaan.

© Foto DNP.NU

De brandweer rukte met twaalf wagens uit. ,,Ongeveer alle brandweervoertuigen uit de omgeving zijn naar Zaandam gereden”, aldus de woordvoerder van de Veiligheidsregio. Aanvankelijk werd gevreesd dat het blussen nog uren zou duren en dat er een opvang noodzakelijk zou zijn voor de evacués. Al snel na de evacuatie slaagde de brandweer er echter in het vuur te bedwingen.

Het bedrijventerrein ligt midden in een woonwijk. Er zijn volgens de Veiligheidsregio geen gewonden gevallen.

(Foto’s en video’s: DNP.NU)

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.