Alle 161 Zomertoerders op eerste rang

Redacteur Alkmaar
middelie

Alle 161 wandelaars van de Zomertoer zaten donderdag op een boerenerf in Middelie op de eerste rang.

Grote grasbalen vormden een eretribune bij een optreden in de open lucht. Deze tussenstop in de polder Zeevang was een van de verrassingen tijdens de vijfde etappe.

Spektakel was er bij het bereiken van het eindpunt van de tocht van Katwoude naar Middelie. Op het terras van ’t Wapen van Middelie zorgde het enthousiaste Meezingkoor Middelie voor een onvervalste kermissfeer. Het muzikaal onthaal zette een vrolijke punt achter 15 afwisselende kilometers. Nieuwsgierige dorpsgenoten deelden in de onverwachte gezelligheid.

,,Heerlijk je hoofd leegmaken’’, zei Nel Slijkerman (69) uit Avenhorn over haar reden om zich voor deze etappe aan te sluiten bij de Zomertoer. ,,Zo’n tocht, met hier en daar uitleg, is voor mij ook een prachtige manier om extra te genieten van ons Noord-Hollandse landschap.’’ Je eigen provincie beter leren kennen, dat staat voorop bij de Zomertoer, óók tijdens deze vijfde editie van het zomerse wandelevenement van het Noordhollands Dagblad.

Nel Slijkerman was niet eerder in het Volendams Museum geweest. Net als de meeste Zomertoerders. In zijn zondagse kostuum, met blempje, maakte museumvoorzitter Wim Keizer ons warm voor de rijke historie van het vroegere vissersdorp. Bijna 150 jaar geleden had Volendam met 258 botters de grootste vissersvloot op de Zuiderzee.

Van de vloot is op het water weinig meer over, maar in het museum des te meer. Prominent onderdeel van het 35-jarige Volendams Museum – met zo’n 100 vrijwilligers – is de plaatselijke klederdracht. ,,Hier vind je de echte kostuums. Niet in de souvenirwinkels, daar ergeren wij ons gruwelijk aan.’’ Het museum telt zo’n veertig creaties van kostuums. Ook waardevol is de collectie van 4000 schilderijen.

Onderweg van Volendam naar Edam genoot Trudy Stam (63) uit Ursem volop. ,,Vooral van de sfeer’’, vertelde zij bij de Zeedijk. Trudy liep gisteren voor het eerst mee. ,,Ik moést meedoen, ik had er zoveel over gehoord en gelezen. Ik vind het prachtig.’’ De Zeedijk langs het Markermeer is onderdeel van de Noorder IJ- en Zeedijk.

Deze dijk was de Zomertoer al zondag tegengekomen, bij de eerste etappe. De Noorder IJ- en Zeedijk loopt van Krommenie, Zaandam en Amsterdam via Edam naar Schardam. De plaatselijk benamingen zijn verschillend. ,,Fascinerend dat Noord-Holland zoveel dijken heeft. Dijken horen ook echt bij ons’’, aldus Nel Slijkerman.

Na de Zeesluis in Edam van sluiswachter Gerda Muelink vertelde Wim de Wolf van de vereniging Oud Edam over de parels van het Zuiderzeestadje. Op het grote erf van Cor en Riet Hilbers trad liedjeszanger en dichter Ger Belmer uit Purmerend op. Dirigente Renate Kwant nam het Meezingkoor Middelie en de verraste Zomertoerders mee naar de Amsterdamse grachten. Ook dat is Noord-Holland!

’Hoor het ruisen der golven’, ’Aan de Amsterdamse grachten’, ’De Zuiderzeeballade’, ’De Vlieger’. Meezingkoor Middelie had de stemming er goed in. Een valse noot mag van dirigent Renate Kwant uit Purmerend. Dat staat ook op de affiches van het vijf jaar bestaande koor. Niet één Zomertoerder heeft het koor kunnen betrappen op een valse noot. Het was een mooi gezicht én gehoor, met Diny Grondman op accordeon en Jacques Vegter achter de knoppen.

ED DEKKER

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.