Ziekenhuis blijft in Alkmaar

Ype Minkema
Alkmaar

Het ziekenhuis blijft in Alkmaar. Dat heeft de top van de Noordwest Ziekenhuisgroep maandagmiddag bekend gemaakt.

Daarmee is de nieuwbouw in Heerhugowaard definitief van de baan. Het oude ziekenhuis wordt in fases opgeknapt. In 2018 wordt begonnen met de enorme operatie, die tot het jaar 2032 zal duren. Dan zullen vrijwel alle gebouwen in de Hout zijn vernieuwd. Dit is, volgens de ziekenhuistop, ’de enige realistische variant’.

Joop Hendriks, voorzitter van de Raad van Bestuur: ,,Willen we de kwaliteit van de gezondheidszorg in deze regio kunnen garanderen dan kunnen we niet anders dan voor gefaseerd vernieuwbouw kiezen op de huidige locatie. Dit is financieel de enig haalbare optie. Het liefst hadden we gekozen voor een centraal gelegen terrein in ons verzorgingsgebied waar we een nieuw ziekenhuis kunnen bouwen. Het huidige tijdperk maakt dit echter onmogelijk. Gefaseerd bouwen betekent ook gefaseerd financieren.’’

Hendriks zegt met Heerhugowaard in gesprek te zijn over het besluit. Waarschijnlijk zal de gemeente een schadeclaim op tafel leggen.

Met de bouw op bedrijventerrein Beveland in Heerhugowaard zou een bedrag van 200 tot 300 miljoen euro zijn gemoeid. Grondige verbouwing op de huidige plek in de Hout kost ongeveer de helft.

De plaats van het nieuwe ziekenhuis is de afgelopen jaren twistpunt geweest tussen Heerhugowaard en Alkmaar. In 2011 werd door de ziekenhuistop voor een nieuw plek op Beveland gekozen. De financiering voor dit ambitieuze plan kwam echter nooit van de grond. Precies een jaar geleden maakte de Raad van Bestuur bekend dat de plannen voor een nieuw ziekenhuis opnieuw bekeken zouden worden.

Ook Alkmaar was weer in de race. In de laatste maanden, op weg naar de finale beslissing, verhardde de strijd tussen de twee gemeenten. Naar aanleiding van een felle campagne van Heerhugowaard vertroebelde de relatie flink. Alkmaar schortte zelfs de regionale samenwerking tijdelijk op, en commissaris van de koning Remkes riep beide burgemeesters op het matje.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.