Grote evacuatie houdt aantal slachtoffers Filipijnen beperkt

Eric Kok
Manilla

Filipino’s haalden gisteren, voorzichtig, opgelucht adem nadat tyfoon Hagupit over het land raasde. Op het zwaarst getroffen eiland Samar waaiden elektriciteitspalen omver, raakten wegen beschadigd, werden bomen uit de grond gerukt en huizen verwoest.

Toch viel er volgens de eerste berichten slechts één dode door de storm, die gepaard ging met windstoten met een snelheid tot 195 kilometer per uur. Een vrouw is verdronken op het eiland Samar. Ook werden twee andere sterfgevallen gemeld, maar die hadden niet direct te maken met het noodweer. Zo overleed een meisje met hoge koorts in een van de opvangcentra. Wel raakten twee mensen gewond toen een boom op hun motorfiets terechtkwam.

Dat het aantal persoonlijke ongelukken vooralsnog beperkt bleef, is mede te danken aan de grootscheepse voorbereidingen. Een jaar geleden werden de Filipijnen getroffen door supertyfoon Haiyan; meer dan zesduizend mensen overleden toen door de zware storm en vloedgolven. Die herinnering zorgde ervoor dat inwoners en autoriteiten dit keer in opperste staat van paraatheid waren en bijtijds een veilige plek zochten. Ook stonden hulpverleners en zwaar materieel dit keer klaar om direct ingezet te worden. De rampenbestrijdingsdienst van de Verenigde Naties noemde de volksverhuizing ‘een van de grootste evacuaties ooit in vredestijd’.

Onbereikbaar

„Een miljoen mensen zijn uit voorzorg geëvacueerd naar zo’n 1.500 opvanglocaties”, vertelt directrice Carin van der Hor van hulporganisatie Plan International vanuit Manilla. Medewerkers van haar organisatie waren aanwezig in het gebied terwijl de tyfoon overtrok. Via satelliettelefoon hield ze contact met hen. Normale telefoonlijnen zijn uitgevallen en ook via de weg is het zwaarst getroffen gebied nog onbereikbaar. De eerste prioriteit ligt volgens haar bij het herstellen van de infrastructuur.

Van der Hor: „Ik hoor van mijn medewerkers ter plaatse dat er daken zijn weggewaaid en de wegen voorlopig onbegaanbaar zijn.” Het aantal slachtoffers zal de komende dagen stijgen als hulpverleners en militairen het rampgebied betreden, vreest zij.

Leger en politie zijn al in de getroffen gebieden aanwezig om plunderingen te voorkomen. Ook dat is een les die een jaar geleden na orkaan Haiyan werd geleerd.

De Filipijnen zijn nog niet klaar met tyfoon Hagupit. De komende dagen trekt de storm verder over het eilandenrijk. Hagupit neemt iets in kracht af en kent nu lagere windsnelheden.

Vandaag wordt het oog van de storm bij Manilla verwacht. De autoriteiten waarschuwden de twaalf miljoen inwoners van de hoofdstad voor forse wind en regen. Een aantal scholen blijft daarom gesloten.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.