Importverbod Indiase geneesmiddelen opgeheven

Internetredactie
UTRECHT

De Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) heeft een importverbod voor Indiase grondstoffen voor medicijnen opgeheven. Het verbod betrof grondstoffen van de Indiase geneesmiddelenfabrikant Ranbaxy, geproduceerd in een fabriek in Toansa. Dat heeft de inspectie donderdag laten weten.

De inspectie sloot zich op 24 januari aan bij een importverbod dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) had afgekondigd. De Europese medicijnwaakhond (EMA) stelde daarna een onderzoek in naar de fabrikant.

Onder Nederlandse patiënten ontstond in diezelfde week onrust over bloeddrukverlagers van Ranbaxy. Aanleiding was een uitzending van Nieuwsuur over de productieomstandigheden in fabrieken van de Indiase fabrikant. Die zouden niet voldoen aan de veiligheidsnormen.

De inspectie benadrukte bij het instellen van het importverbod dat er geen sprake was van een direct gezondheidsrisico. Het betrof een voorzorgsmaatregel in afwachting van het onderzoek van de EMA. Er volgden geen verdere maatregelen.

De EMA bracht donderdag de resultaten van het onderzoek naar buiten. Volgens de organisatie was er in de fabriek in Toansa sprake van enkele tekortkomingen, maar leidden die niet tot een gevaar voor de volksgezondheid.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.