’Matchfixing al jaren ook in Nederland’

Patrick van den Hurk
rijswijk

In de Nederlandse voetbalcompetitie zijn de afgelopen 10 jaar met enige regelmaat wedstrijden gemanipuleerd. Dat zegt Paul R., een Nederlandse verdachte in een Duits onderzoek naar matchfixing, zaterdag in de Volkskrant. Daarbij wordt onder meer AZ genoemd.

Volgens het dagblad sluiten de uitspraken van R. aan bij bevindingen uit eigen onderzoek. Volgens de 45-jarige R. was hij slechts een tussenpersoon die geld voor anderen inzette op de Aziatische gokmarkt.

In het Volkskrant-artikel wordt de UEFA-cupwedstrijd Krylia Sovetov-AZ genoemd als voorbeeld van een wedstrijd die gemanipuleerd was. De Alkmaarders verloren die uitwedstrijd geheel onverwacht.

R. wordt op z’n vroegst in het najaar uitgeleverd aan Duitsland, waar hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het manipuleren van 11 voetbalwedstrijden in diverse landen. Hij zit volgens vorig november vast vanwege heling van gestolen schilderijen.

Volgens R. kunnen kenners als hij op goksites zien dat een wedstrijd wordt gemanipuleerd door fiksers. Dat kan door de quoteringen van teams nauwlettend in de gaten te houden. De verdachte vindt het vreemd dat justitie en een onderzoekscommissie van de minister van Sport hem nog niets hebben gevraagd over matchfixing in Nederland. „Ze moeten met de juiste deskundige spreken”, zegt hij.

Competitiemanager Gijs de Jong van de KNVB hoopt ook dat justitie met R. zal praten. „De KNVB is voor justitieel onderzoek, liefst zo snel mogelijk”, aldus De Jong.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen