Marinedagen: ’Gáááááááááf’ voor kinderen van 7 en 77

Landingsvoertuigen blokkeren de Moormanbrug voor autoverkeer.

Landingsvoertuigen blokkeren de Moormanbrug voor autoverkeer.

De Volendammer broers Wout en Daan Tol nemen het ervan. En een selfie.

De Volendammer broers Wout en Daan Tol nemen het ervan. En een selfie.

Het echtpaar IJsselstijn aan de koffie.

Het echtpaar IJsselstijn aan de koffie.

Een topattractie: onderzeeboot Zr. Ms. Bruinvis.

Een topattractie: onderzeeboot Zr. Ms. Bruinvis.

Dirkshorners Duncan Eckersley en Mike Ory glunderen in een crashtender van de marinebrandweer.

Dirkshorners Duncan Eckersley en Mike Ory glunderen in een crashtender van de marinebrandweer.

Senn (3) uit Uithoorn heeft de dag van z’n leven bij opa en oma uit Den Helder.

Senn (3) uit Uithoorn heeft de dag van z’n leven bij opa en oma uit Den Helder.

Vader en zoon Bijleveld kijken hun ogen uit bij de demonstraties.

Vader en zoon Bijleveld kijken hun ogen uit bij de demonstraties.

Terreinwagens van het Duitse Seebatallion. Rechts in beeld ’stuitert’ de elfjarige Mylène Methorst uit Wieringerwerf voor papa en mama uit.

Terreinwagens van het Duitse Seebatallion. Rechts in beeld ’stuitert’ de elfjarige Mylène Methorst uit Wieringerwerf voor papa en mama uit.© Foto’s HOLLAND MEDIA COMBINATIE/Hedzer Faber

1 / 8
Hedzer Faber
Den Helder

Buiten klinkt het klappen van een helirotor. En - ratatatatata! - de knallen van een zware mitrailleur. ,,Naar buiten, we moeten naar buiten’’, sist een man, en zijn gezelschap holt haastig de vele trappen van vlaggenschip Karel Doorman af.

Ja, zo kan het nog echt spannend worden op de Marinedagen. Want die demonstraties van het Korps Mariniers en Marineluchtvaartdienst wil je niet missen. Er wordt geschoten, er is groene rook en er zijn de manoeuvres van de imposante NH90-helikopter.

Knallen

,,Ik heb zulke demo’s nu al zo vaak gezien’’, zegt David van Bijleveld, met Floris van vier op zijn schouders. ,,Hij krijgt het nu voor het eerst echt bewust mee. Kijkt z’n ogen uit, mooi man. Ik woon hier in Den Helder en ben al zo vaak naar de vlootdagen geweest. Maar die actie, die knallen, het blijft gewoon gaaf.’’

,,Ja, het schieten, de shows en de boten’’, zegt Volendammer Wout Tol (9) stoer. Dat is waarvoor hij hier is. En een beetje voor zijn neef, ook marineman. Hij heeft net een selfie genomen met zijn broertje Daan en een marineduiker. Dat was ’vet’.

Al dat tot de verbeelding sprekende materieel doet de harten van menig kind sneller kloppen, of hij nu 7 is of 77. ,,Het blijft schitterend’’, zegt oud-marinier Cornelis IJsselstijn uit Arnhem. Hij - 77 dus - is met echtgenote Riet (73) op vakantie op Texel en pikt als vanzelfsprekend de Marinedagen mee.

Ze hebben net de Zr. Ms. Zeeland bezocht, het moderne patrouilleschip uit de Holland-klasse. Heel andere koek dan het vliegkampschip Karel Doorman, waarop hij eind jaren ’50 zo vaak heeft wachtgelopen.

Kareltje rookverbod

,,’Kareltje rookverbod’, noemden we dat schip. Dat verbod moesten wij handhaven. Ja, ik wil de nieuwe Doorman zeker nog vanbinnen zien. Ben wel nieuwsgierig. Maar weet je wat het grootste verschil is met toen?’’ IJsselstijn wijst naar de zwellende rij wachtenden voor de patatkraam. ,,Daar zie je onderofficieren in de rij staan. In de rij! In onze tijd zouden zij echt bediend worden.’’

Tegen de middag drommen bezoekers als lemmingen rond een en dezelfde muntautomaat om daarna hun versgebakken friet te halen bij een en dezelfde patatkraam. Die bij het muziekpodium. En eerlijk is eerlijk: de wachtmuziek is hier wel top voor elkaar. Een enkele slimmerik loopt wel die paar honderd meter verder en is meteen aan de beurt voor een dampende zak patat. En dan nog zo’n praktische tip: als je er vroeg bent, ga dan snel langs onderzeeboot Zr. Ms. Bruinvis (wel een kaartje nodig) en Karel Doorman, want als het druk wordt, heb je daar snel rijen.

,,Ik zei toch dat we hierheen moesten? Pap, mam, kom!’’ Mylène Methorst (11) uit Wieringerwerf stuitert bijna in haar camouflagebroek over de marinierscompound, centraal op de Nieuwe Haven. Haar ouders moeten er in een drafje achteraan. Langs de wagens van het Seebataillon (Duitse zeesoldaten), door naar de stand waar je je kunt laten fotograferen in een parachuteharnas. ,,Dit is gááááf!’’, jubelt ze.

Nee, Mylène is geen ’meisje-meisje’, zegt haar moeder. Ze wil bij de marine, net als haar oom, of officier-vlieger worden in een helikopter. Mylène: ,,In elk geval bij defensie. Lijkt me gewoon spannend werk. Avontuurlijk.’’

EOD-robot

Dat het hier avontuurlijk is, merkt ook de driejarige Senn. Hij woont in Uithoorn, maar is vandaag lekker bij z’n opa en oma uit Den Helder naar de Marinedagen. Hij blijft dapper staan als een EOD-robot hem een sticker aanrijkt. ,,Hij heeft de dag van z’n leven’’, grijnst opa Peter Crans (59). ,,Eén en al indrukken.’’ Veel kinderen, deze vrijdag. De juf van de schoolklas van de Helderse Eben Haëzerschool krijgt haar in groene hesjes gestoken gevolg maar moeilijk mee van de demo van de brandweer, waar een slachtoffer wordt opgehesen. Ze zijn dan nog maar net op het terrein. ,,Kom jongens, er is echt nog veel meer te zien, hoor.’’

Tegenover de demo staan staan twee negenjarige vrienden uit Dirkshorn te glunderen in een crashtender van de marinebrandweer. ,,Wat doet deze eigenlijk?’’, wil Duncan Eckersley weten. Nou, dit is de brandweerwagen van het vliegveld, is het antwoord. Die racet ter plekke als er brand is in een helikopter, bijvoorbeeld. ,,Wooooow!’’, zegt hij, met rollende ogen. ,,Vet gaaf’’, vindt vriend Mick Ory.

Indrukwekkend

Dan Joke Panse (61), eigenlijk met Sonja Abear (40) vooral op bezoek bij haar zoon, bij de Karel Doorman. Zij is wel wat gewend. ,,Ik ben hier wel vaker geweest, ook aan boord van de Doorman. Maar dat blijft indrukwekkend. Vandaag heb ik voor het eerst het ziekenhuis aan boord gezien ook. Mooi, hoor.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.