Ajax houdt AZ van zich af in de Arena

1 / 3
amsterdam

Het verschil was minimaal, maar Ajax bleef in eigen huis zondagmiddag AZ de baas. De Amsterdammers wonnen met 1-0 dankzij een doelpunt van Gregory van der Wiel na ruim een uur spelen. Scheidsrechter Björn Kuipers trok de aandacht door maar liefst zeven AZ-spelers een gele  kaart te geven en trainer Dick Advocaat naar de tribune te sturen.

Zoals zo vaak was Ajax - AZ zondagmiddag een bewogen wedstrijd. Beide ploegen kregen goede kansen en waren aan elkaar gewaagd, zonder dat een bijzonder hoog niveau werd gehaald. In één opzicht sloeg de meter ver uit in het nadeel van AZ: bij de landskampioen kregen zeven spelers een gele kaart (Moisander, Dembele, Schaars, Mendes da Silva, Jaliens, Lens en Moreno), bij Ajax slechts één, in de slotfase (Lindgren). Bovendien werd AZ-trainer Dick Advocaat naar de tribune gestuurd toen hij aanmerkingen had op de leiding Kuipers. De scheidsrechter was onmiskenbaar wel heel erg scheutig met gele kaarten voor AZ, waar hij bij vergelijkbare overtredingen van Ajax een kaart achterwege liet. Bij Ajax stond niet Maarten Stekelenburg op doel, maar Kenneth Vermeer. De eerste doelman ontbrak omdat hij net vader was geworden van een zoon (Sem). Ajax hoefde er niet om te treuren, want met twee prachtige reddingen behoedde Vermeer de Amsterdammers op slag van rust voor een achterstand.

Eerst gooide de keeper zich in een reflex voor een kopbal van Ari (de spits kon van dichtbij inkoppen nadat een schot van Mendes da Silva terugkwam van de lat) en enkele minuten later duwde Vermeer een vrije trap van Schaars uit de kruising.

Daardoor stond het bij rust nog 0-0. Ook Ajax had kansen gehad, maar was enkele keren op Sergio Romero gestuit. Al na tien minuten verscheen Aissati vrij voor de keeper, maar die bleef rustig overeind. Later tikte Romero een schot van Suarez uit het doel.

Aissati was een van de nieuwe spelers bij Ajax in vergelijking met de wedstrijd van vorige week tegen NAC. Ook Rommedahl en De Jong stonden nu in de basis. Het drietal speelde in plaats van De Zeeuw (geschorst), Eriksen en Bakircioglu.

De opstelling van AZ kende geen verrassingen. Trainer Dick Advocaat koos voor het elftal waarmee hij ook op het trainingskamp in Spanje steeds de wedstrijden begon. Op de backposities, de enige plekken waar nog wat twijfel over was, speelden Jaliens (rechts) en Poulsen (links). Die laatste dankte zijn basisplek ook aan het feit dat linksback Pocognoli zaterdag al afscheid had genomen van de spelersgroep. Zijn transfer naar Standard Luik is een kwestie van tijd.

De beslissing in de wedstrijd viel na ruim een uur spelen. Eerst had AZ pech bij een schot van El Hamdaoui. De aanvaller liet Vermeer kansloos, maar het schot belandde op de lat. Luttele minuten later was het aan de andere kant wél raak. Rechtsback Gregory van der Wiel stoomde op naar voren, drie spelers van AZ waren te laat om in te grijpen, waarna Van der Wiel op aangeven van Suarez scoorde.

Ajax: Vermeer; Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita; De Jong, Lindgren, Aissati (74. Gabri); Rommedahl (88. Bakircioglu), Suarez, Emanuelson.

AZ: Romero; Jaliens, Moisander, Moreno, Poulsen; Mendes da Silva (82. Jonathas), Martens (69. Elm), Schaars; El Hamdaoui, Ari (69. Lens), Dembele.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen