Reiziger erg tevreden over Connexxion Noord-Holland

Janneke van Beusekom
regio

Het openbaar vervoer in Nederland krijgt van de reizigers gemiddeld een 7.4 als rapportcijfer. De gebruikers van bus, tram, metro, regionale trein en veerdiensten zijn daarmee net zo tevreden als het jaar ervoor. Dat blijkt uit de OV-Klantenbarometer van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV) die dinsdag is gepresenteerd. Een opvallend hoge waardering (tot 7.6) had de reiziger voor de bus, tram en metro van de RET in de regio Rotterdam-Rijnmond en voor vijf gebieden in Noord-Holland waar Connexxion rijdt, waaronder de Zaanstreek en Amsterdam-Meerlanden.

De veerdienst Amsterdam-Velsen is lijstaanvoerder en dat is opvallend omdat de lijn eind 2013 uit de vaart is genomen. „Kennelijk wilden de gebruikers toch nog even hun waardering voor de lijn uitspreken”, zei een woordvoerder van de KpVV. De meest gewaardeerde treinverbinding is die tussen Zwolle en Kampen.

Onderaan de lijst, op nummer 77, bungelt de Maaslijn van Veolia. „Deze lijn tussen Nijmegen en Roermond gaat ten onder aan eigen succes. De dieseltrein over enkelspoor is vaak overvol waardoor mensen soms op het perron moeten achterblijven. Er worden zelfs folders uitgedeeld waarin mensen het advies krijgen de trein in de spits te mijden.”

Reizigers lijken de OV-chipkaart opnieuw iets beter te waarderen. Ze gaven een 7.6 voor het gebruiksgemak, tegen vorig jaar een 7.5 en een 6.8 in 2010.

Onderzoekers van I&O Research peilden in de laatste 2 maanden van vorig jaar wat reizigers vinden van het stads- en streekvervoer. Alle vervoersbedrijven werkten aan het onderzoek mee.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.