Door duindoorns en over bunkers (8 km)

Een niet al te lange maar bijzondere wandeling over uitgesleten zandpaden. Klim- en klauterwerk door duinen en langs de zee met verrassende vergezichten. Voor mensen met een duindoornallergie of aanleg daarvoor is deze tocht ten zeerste af te raden. Laat de panty´s maar thuis want deze route gaat dwars door grote bossen duindoorns. Blijf kijken waar je loopt in verband met luchtschachten en draadeinden bij de vele bunkers.

De wandeling begint in IJmuiden op klinkers en betonplaten maar het verlengde wordt asfalt. Ooit lag dat asfalt er zomaar opeens op een maandagmorgen vlak voor een Pierloop – had iemand per ongeluk laten vallen. Verder zijn het voornamelijk zandpaden, die afhankelijk van het weer of de zin van de zee begaanbaar zijn of niet. Dankzij zicht op de zee, het binnenmeer, de bunkers en de camping als ijkpunt is dit geen probleem.

Ga van de Duitse weg omhoog, wanneer rechts de deels ondergrondse bunker verschijnt. Een bunker die lang als palingrokerij werd gebruikt en thans dienst doet als opslagplaats voor bunkervondsten. Aan de overkant van het pad ligt de Duitse vlakte waar in de oorlog de Duitsers voetbalden en exercitieoefeningen hielden. Wanneer het veld niet in gebruik was trokken de Duitsers er een enorme houten geschut op in de hoop dat de Engelsen het zouden bombarderen.

Op de top van het duin duikt de zee en het gegraven binnenmeer op met zijn enorme hoeveelheden duindoorns. De planten kunnen wel vier meter hoog worden. Alleen op de vrouwelijke planten zitten oranje bessen. De vrouwelijke zijn er redelijk schaars.

Ooit vond Amsterdam dat in IJmuiden een voorhaven of een slibdepot moest komen. Velsen heeft dat tegengehouden en heeft toen het binnenmeer gegraven omdat de badplaats IJmuiden aan Zee er zou komen. Die is nu half af. Er zijn vergevorderde plannen om de tweede helft aan te leggen tussen het binnenmeer en de Kennemer Boulevard. Omdat er bij vloed zeewater in het binnenmeer kan stromen is het water net niet 100% zoet. Er zijn dus zeer zeldzame planten en vogels te vinden juist door dit bijzondere water. Een deel is in de zomer in gebruik voor recreatie.

Maar eerst lopen we zoveel mogelijk naar links. Door duinen om vervolgens op het breedste strand van Nederland uit te komen. Dat het zo breed is komt doordat in de jaren zestig de zuidpier werd verlengd. Deze steekt voor een groot deel de zee in en is veel langer dan de zuidpier. Dit heeft te maken met de stroming van de zee. Tussen de pier en het strand blijft zand aanspoelen wat het strand steeds breder maakt en een walhalla voor sporters.

Links zie je Zandvoort waar Bloemendaal aan Zee nog tussen zit. We lopen richting noordpier. Alles wat zich met zeil en wielen voort kan bewegen raast er over het strand. Van blokart tot skateboard met surfzeil. Het blokarten is enkele jaren geleden overgewaaid uit Nieuw Zeeland en lijkt nog het meest op een zeilboot op wielen. Door de enorme breedte loopt niemand elkaar voor de voeten en gevaarlijk is het ook niet.

Voorbij strandpaviljoen de Beach Inn gaan we de duinen weer in. Linksom langs het binnenmeer richting de klimtoren van evenementen bedrijf PBN. Het opvallende gebouw links heet De Waker en wordt op mooie dagen bemand door de vrijwilligers van de reddingsbrigade. We steken de hoge, oude duinen weer door om uit te komen bij vijf bovengrondse bunkers. Deze waren een onderdeel van batterij Heerenduin. Let op de luchtschachten en de sokkels van beton met draadeinden waar vroeger 17 cm geschut op vast stond. In de zeventiger jaren werd een poging gedaan de bunkers nieuw leven in te blazen door er vakantiewoningen van te maken.

Ook zichtbaar zijn nu de grote en de kleine vuurtoren. Wanneer een schip op zee de twee vuurtorens op één lijn heeft kan het recht de sluizen in varen. Achter het Holiday Inn ligt Forteiland. Oorspronkelijk lag het Fort IJmuiden op de noordoever van het kanaal maar door de bouw van de Noordersluis werd het Fort gescheiden van de oever en er ontstond een eiland: Forteiland! Het fort en de Duitse bunkers zijn onderdeel van de Festung IJmuiden. Voor een schat aan informatie en verdere wetenswaardigheden of een kaartje voor een bunkerwandeling zie www.bunkerarchief.nl.

Achter de bunkers langs loopt een hek rond camping De Duindoorn waar we rechtsom langs lopen. De camping is open van 1 april tot 30 september. Wanneer het hek de hoek om gaat doorlopen en spring het bunkermuurtje af en loop door het duindoornbos. Eenvoudig voor een Hobbit anders bukken en hoop op geen tegenliggers. Houd rechts aan voor de laatste klim die uiteindelijk weer op de Duitse weg, tevens eindpunt, uit zal uitkomen.

Mitzie Meijerhof

Lengte: ± 8 kilometer.

Begin/eindpunt: Ampèrestraat IJmuiden.

Bereikbaar: Parkeren bij ingang Duitse weg.

Voor het beste openbaar vervoer: www.ov9292.nl

Eten en drinken: La Maranda, Beach Inn, horeca bij Seaport Marina, Holliday Inn.

Honden: Mogen los.

Meer info: www.BunkerArchief.nl.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.