Afghaans protest in stadhuis Den Helder

Redacteur Den Helder
den helder

Een groep Afghaanse asielzoekers heeft woensdagochtend een petitie aangeboden aan burgemeester Koen Schuiling van Den Helder, om hun onvrede kenbaar te maken over het huidige uitzetbeleid. Ze willen dat Schuiling hun petitie aanbiedt aan staatssecretaris Teeven.

De hele hal van het stadhuis was gevuld met moeders, vaders en kinderen. Allemaal angstig om zomaar opgelicht te worden van hun bed. Dat overkwam twee Afghaanse gezinnen vorige week dinsdag. Zij werden 's ochtends vroeg uit het asielzoekerscentrum meegenomen door de politie, zonder dat zij afscheid konden nemen van anderen. Zij zijn naar het detentiecentrum in Rotterdam overgebracht. Een gevangenis volgens de Afghanen.

,,Wij zijn van mening dat ouders met kleine kinderen niet in een gevangenis horen'', zegt Fatema Azimi (17), die samen met haar zusjes het woord voert.,,De arrestatie vond plaats zonder aanleiding. Het was niet alleen traumatiserend voor de kinderen van het asielzoekerscentrum, maar ook voor docenten en leerlingen waar de kinderen op school zaten.''

Burgemeester Schuiling heeft beloofd om de brief dezelfde dag nog aan de staatssecretaris en de Tweede Kamer door te sturen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.