Beloftes: dikke onvoldoende

Winnie van Galen
Alkmaar

De Alkmaarder geeft het gemeentebestuur een dikke onvoldoende (4,8) voor de mate waarin het beloftes waarmaakt. Ook de invloed van burgers op het beleid wordt met een onvoldoende - een 5,4 -gewaardeerd. Dat blijkt uit het onderzoek 'Waar staat je gemeente 2011'.

Twee jaar geleden werd het onderzoek voor het laatst gehouden. Het oordeel van de ondervraagde Alkmaarders over hun gemeentebestuur was toen goed voor een 6, wat destijds iets boven het landelijk gemiddelde lag (5,7).

Volgens de gemeente heeft de daling van de waardering te maken met de tussentijdse collegewisseling in april. De peiling werd in april en mei gehouden.

Ook op het onderdeel 'De burger als partner' is sprake van een achteruitgang in Alkmaar. In 2009 waardeerden de ondervraagden de mate van invloed op het beleid nog met een 5,8. Nu is de score een 5,4. De ondervraagde Alkmaarders zijn niet tevreden over de mate waarin zij invloed hebben op het gemeentebeleid, zelfs nog iets minder tevreden dan men in het land al is (5,8).

Er zijn ook positieve punten. Over de dienstverlening van de gemeente is de Alkmaarder goed te spreken. Wel kan de privacy in het stadskantoor beter. De 7,6 is conform het landelijk gemiddelde. Ook in 2009 scoorde de gemeente op dit punt een 7,6.

De Alkmaarder is tevreden over orde en gezag. De regels en de handhaving daarvan - 'de sociale veiligheid' - zijn goed voor een 6,4. Dat is iets beter dan de landelijke score: 6,2. De reactie van de gemeente op meldingen over onveiligheid en overlast is voor verbetering vatbaar.

Ook over de leefomgeving zijn de Alkmaarders over het algemeen dik tevreden. Net als twee jaar geleden kwam er een gemiddelde waardering van 7,1 uit de bus, waar in Nederland een 7,0 werd behaald. Vooral over de winkels heerst grote tevredenheid onder de Alkmaarders.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.