Autodief ingerekend in Enkhuizen na gevaarlijke achtervolging [update]

Paul Gutter
Enkhuizen

De politie heeft zaterdagavond een autodief aangehouden in Enkhuizen. Dat gebeurde na een gevaarlijke achtervolging van drie kwartier door Enkhuizen, Grootebroek, Bovenkarspel en weer Enkhuizen. Op de kruising Sluisweg (N302)/Flevolaan/Voorland nabij de Houtribdijk kon de politie de auto met drie inzittenden klemrijden. Zowel de politiewagen als de gestolen zwarte Renault Twingo raakten daarbij flink beschadigd. De bestuurder zou bovendien minderjarig zijn.

Lees ook: ’We voelden ons net het A-team’

De vriend van de eigenaresse had de auto in de nacht van vrijdag op zaterdag in goed vertrouwen uitgeleend. Toen deze zaterdag echter niet werd teruggebracht besloten zij ’s middags samen met haar zus en hun buurman de auto te gaan zoeken in de Tom Kranenburgstraat in Enkhuizen. Daar kwam de auto ze al tegemoet rijden, met daarin de bestuurder en twee passagiers. Op dat moment had de Renaul Twingo al geen achterruit meer. Het drietal ging er spoorslags vandoor. De buurman zette daarop de achtervolging in met zijn bedrijfsbus, terwijl ze ondertussen 112 belden.

De bestuurder van de gestolen Renault Twingo gaf zich echter niet zomaar gewonnen. Hij haalde met hoge snelheid allerlei gevaarlijke capriolen uit om uit handen van zijn achtervolgers te blijven. Zo reed hij honderd kilometer per uur op plekken waar je maar vijftig mag, ging hij vol gas langs een kinderspeelplaats, negeerde hij onderweg stoplichten en reed hij een paar keer tegen de rijrichting in. Op sommige plekken moesten mensen echt springen voor hun leven.

De achtervolging ging door de wijken Oude Gouw en Gommerwijk in Enkhuizen en daarna via de Gouw en de Esdoornlaan door de Bovenkarspelse wijk Rozeboom. Op de Hoofdstraat in Bovenkarspel kregen de achtervolgers versterking van de politie. De dollemansrit werd daarna voortgezet over het Westeinde in Enkhuizen, door de Westerstraat, Prinsenstraat, Spoorstraat en over de Bosmankade om vervolgens te eindigen op het einde van de Flevolaan. Daar kon de politie de Renault Twingo uiteindelijk klemrijden.

Volgens getuigen waren zowel de bestuurder als zijn twee passagiers nog maar 17 jaar oud en mochten zij dus helemaal geen auto besturen. Dat kon de politie zaterdagavond nog niet bevestigen, omdat verdachten en getuigen op dat moment nog moesten worden gehoord. Volgens een politiewoordvoerster staat wel vast dat twee van de drie in ieder geval 17 jaar oud zijn.

Foto’s: DNP.NU/Kevin Heide

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen