’Grieks voorstel basis voor onderhandelingen’

Danja Koeleman
Brussel

De Griekse hervormingsvoorstellen voor verdere financiële steun zijn een basis voor onderhandelingen.

Dit hebben de Europese Commissie, Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de eurozonelanden laten weten, meldde een functionaris van de Europese Unie zaterdag.

„De drie instellingen hebben een eerste gezamenlijke beoordeling van de Griekse hervormingsvoorstellen gedaan die donderdagavond zijn ingediend. Onder bepaalde voorwaarden zien zij de voorstellen als basis voor onderhandelingen voor steun uit het Europese noodfonds ESM. Deze evaluatie is gisteravond naar de eurogroep-voorzitter gestuurd”, zei de functionaris.

Die aanbeveling is een belangrijke stap voor de eurogroep van de eurozoneministers van Financiën. Die komen zaterdagmiddag vanaf 15.00 uur in Brussel bijeen om te beslissen over de aanvraag van Athene voor een nieuw noodsteunpakket.

De EU-functionaris zei dat de drie instellingen hun beoordeling gaven over de economische hervormingsvoorstellen van Griekenland, die voorwaarden voor het ontvangen van een lening zijn, en over de vraag of Athene kan voldoen aan de criteria voor hulp.

De eurogroep heeft de evaluatie van de experts inmiddels ontvangen, bevestigde een woordvoerder van de eurogroep zaterdag.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.