Rugstreeppad vertraagt aanleg brug Sint Pancras

Arie Bergwerff
Sint Pancras

De aanleg van de brug in de Kruissloot, de doorgaande weg tussen Alkmaar en Sint Pancras, laat op zich wachten. Oorzaak: de rugstreeppad, die dit voorjaar maar moeilijk wakker kon worden.

De werkzaamheden aan de nieuwbouwwijk Vroonermeer Noord zijn in volle gang. De akkerbouwgrond wordt in hoog tempo bouwrijp gemaakt en in het gedeelte tegen Sint Pancras aan worden de contouren van de Vroonerplas zichtbaar.

Volgens de planning zou er half april begonnen worden aan de aanleg van de brug in de Kruissloot, zo kregen omwonenden op gemeentelijk papier uitgelegd. Inmiddels is het half mei maar nog niets wijst erop dat er gewerkt gaat worden aan de beloofde brug.

Zwart doek

Dat klopt, zegt woordvoerder Kees Kraakman van de gemeente Alkmaar. ,,Er mag nog niet gewerkt worden, want het terrein is nog niet vrijgegeven. Dat heeft te maken met de aanwezigheid van de rugstreeppad.’’

De pad-met-de-gele-streep besloot, omdat het lang koud bleef dit voorjaar, pas laat zijn winterverblijf te verlaten.

Weken geleden al werd het terrein tussen het tuincentrum Overvecht en de Gedempte Veert door werkmannen voorzien van paddenschermen: lange stroken zwart doek, dat met witte paaltjes omhoog wordt gehouden.

Bedoeling is dat de rugstreeppad, die in het voorjaar maar wat graag achter de meiden aangaat, tegen te houden en te leiden naar openingen in de schermen waar ze blind van woest verlangen in ingegraven emmers ploffen.

Laat op gang

Vervolgens worden de padden weer uitgezet in de paddenpoel, de stilstaande waterplas die noordelijker in het Vroonermeergebied gegraven is. Daar kan de Epidaleo calamita dan alsnog doen wat de pad nu eenmaal graag doet in het voorjaar.

Door de kou is de rugstreeppaddentrek dit jaar laat op gang gekomen. ,,De padden gingen niet op pad’’, schetst Kraakman. Het wachten is op het moment dat het gebied officieel vrijgegeven wordt. ,,Het uitstel heeft geen verdere gevolgen’’, aldus de woordvoerder. ,,Alles gaat gewoon door, het werk begint alleen wat later.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.