Trijnie Pfann-Pel vertelt over dramatische oorlogsgebeurtenis

Redacteur Zaanstreek
Zaandam

Ze heeft er zelden in het openbaar over verteld, maar maandagmiddag deed ze haar verhaal voor de camera van de Zaanse journalisten Robert van Tellingen en Hans van den Pol. Trijnie Pfann-Pel (88) bracht in de oorlog de Joodse baby Marion Swaab in veiligheid. Haar moeder Geertje Pel-Groot gaf daarvoor haar leven.

Van Tellingen en Van den Pol zijn bezig met een film over de 27 oorlogsmonumenten in de Zaanstreek. Zij praten met mensen die betrokken waren bij de gebeurtenissen achter die monumenten en leggen die getuigenissen vast.

De Zaandamse familie Pel had in de oorlog de Joodse baby Marion in huis. Het kind werd verraden door een foute politieman in de buurt. Moeder Geertje kreeg de opdracht zich met het kind te melden bij de Sicherheidsdienst. Ze ging samen met dochter Trijntje en Marion in de kinderwagen op weg. Maar op de Zuiddijk stuurde ze Trijntje met de wagen weg. Die bracht het kind naar een onderduikadres. Zelf ging Geertje door naar de Sicherheidsdienst. Zij keerde niet meer terug en kwam om in concentratiekamp Ravensbrück. Marion overleefde de oorlog.

Op de foto rechts Trijnie Pfann-Pel met haar zus Annie van Soest-Pel.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.