Langste lunchtafel verbindt Strekers

Tanja Koopen
Bovenkarspel

Als het college van Stede Broec op 21 september, geheel in klederdracht gehuld, plaatsneemt aan de lunchtafel is het vroegere lint door Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek voor even weer verbonden. En dat is precies wat de werkgroep ’650 jaar Stede Broec’ voor ogen had.

Achter de schermen wordt hard gewerkt om 800 Stede Broecers straks van een smakelijke lunch te voorzien. Zoveel mensen hebben zich opgegeven om samen het lint te verbinden.

De recordpoging die aan dit evenement hangt is bij voorbaat al geslaagd: inzet was 650 deelnemers aan de gezamenlijke lunch ter gelegenheid van 650 jaar stadsrechten. Het worden er sowieso meer en de inschrijving is nog niet gesloten.

Broodjes

Met hulp van lokale ondernemers én scholen wordt het gegarandeerd een feest, verwacht Kim Timmer van organisatiebureau Zorro. Iedereen doet mee, waardoor ook sociaal gezien het evenement de Stede Broecers verbindt.

Van twaalf tot twee wordt de lunch geserveerd in het Streekhof. De 1600 broodjes worden gebakken door leerlingen van het Martinuscollege. De Praktijkschool zorgt voor 800 kaascroissants. Een lokale slager verzorgt de worst, de kaas komt ook uit Stede Broec. Het Koffie en Theehuis schenkt koffie en thee en ijscokraam Vivaldi schept ijs.

Lint

Een hele organisatie is het wel voor de vrijwilligers van de werkgroep. ’s Ochtends worden boerenkratten met verse spullen bezorgd, op het Martinus worden mandjes verzorgd, in het Streekhof worden de tafels en stoelen klaargezet.

En veel verenigingen staan te trappelen om op te treden op de twee podia. De laatste puntjes gaan op de i. ,,Het is heel mooi dat het doorbroken lint door de drie dorpen, waar destijds zoveel commotie over was, nu voor even weer verbonden is.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen