Beroep OM tegen vrijlating Alkmaarse Endstraverdachte

Ron Amesz
amsterdam/alkmaar

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam tekent hoger beroep aan tegen de beslissing van de rechter-commissaris om een verdachte in de moordzaak-Endstra op vrije voeten te stellen.

Donderdag oordeelde de onderzoeksrechter dat er geen sprake was van een nieuw feit in de verdenkingen tegen de 31-jarige Ozgur C. uit Alkmaar. Dat nieuwe feit was noodzakelijk, omdat C. in 2006 al eerder op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van vastgoedmagnaat Willem Endstra was opgepakt en geruime tijd in voorarrest zat.

Het OM meent dat er wel sprake is van een nieuw feit, aldus een woordvoerder van het Amsterdamse parket vrijdag. Het ingestelde beroep wordt achter gesloten deuren behandeld door de raadkamer van de rechtbank.

De politie arresteerde Ozgur C. maandag. Zijn neef Ali N. werd eveneens opgepakt. Ook hij heeft eerder vastgezeten als verdachte in Endstrazaak. Afgelopen weekend hield de politie in Polen een 47-jarige Rus aan. Hij zou de schutter zijn geweest. Het OM heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Vastgoedmagnaat Willem Endstra werd op 17 mei 2004 nabij zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid doodgeschoten. Een zakenpartner, die naast hem liep, raakte gewond. Endstra onderhield nauwe banden met tal van criminele kopstukken, onder wie Willem Holleeder en John Mieremet. Holleeder is veroordeeld voor het stelselmatig afpersen van Endstra.

Mieremet is in november 2005 in Thailand geliquideerd. De politie heeft in het onderzoek naar die moord ook Ali N. in het vizier gehad. Hij was ten tijde van de liquidatie in Thailand, voor opmerkelijk korte duur.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.