Mijmeren over ambtsketen Niedorp (6 km)

Stel dat er iets mis gaat met de post. En dat die pas verstuurde sollicitatiebrief per ongeluk terechtkomt bij het gemeentehuis van Niedorp, waar ze een nieuwe burgemeester zoeken. Niedorp, dus. Gemeente van polderdorpen als Zijdewind, ’t Veld, Kolhorn en Nieuwe Niedorp. Voor het geval die brief toevallig verstrekkende gevolgen krijgt, maken we alvast kennis met de polderdorpen. Om op voorhand een beetje vertrouwd te raken met het gebied.

Daarom: aan de wandel met een kameraad die de omgeving op zijn duimpje kent. Als je Vriend heet, is de weg naar café De Vriendschap aan de Rijdersstraat in ’t Veld snel gevonden. Daar parkeren we de auto bij kerk en kroeg en strikken we de veters. We houden het café rechts en de kerk links en volgen de Rijdersstraat. Let op de Martinuskerk (anno 1854). Het godshuis is van oudsher het trefpunt van de ruim tweeduizend zielen van ’t Veld. Dat zijn vooral katholieken die volgens traditie met eeltige handen de collecteschaal vullen met wat ze verdienen op hun akkerland. Rond het dorp volop velden met kool, aardappelen en wortels, zodat de pastor straks ook weer vooruit kan.

We lopen het dorp uit en gaan rechtsaf de Westerweg op. Met de bocht mee over de brug over het kanaal Alkmaar-Kolhorn. Aan het einde bereiken we Nieuwe Niedorp. Karakteristiek hier is de voorsloot tussen de dorpsstraat en de huizen. Dus overal bruggen en bruggetjes. In combinatie met de honderden bomen en de monumentale panden, maakt deze sloot Nieuwe Niedorp tot een pareltje onder de West-Friese dorpen. En bijna niemand van de ruim drieduizend inwoners die uit het dorp weg wil, zodat de woningprijzen hier zich weinig aantrekken van crisisberichten.

Eén van de mooiste panden hier is basisschool De Snip op nummer 146. Het pand dateert van 1932 en heeft een piramideachtig dak, dat verwijst naar de stolpboerderijen in de buurt. Originele glas-in-lood-ramen lijken de tijd van Dik Trom terug te halen. Als je geluk hebt, kom je net langs als ze de bel luiden. Een bel die al vanaf 1932 over het schoolplein klinkt en ooit dienst deed op de postboot waar De Snip zijn naam aan dankt.

Onze wandelroute gaat het dorp uit, langs het betoverende water van De Rijd. Dan rechts de Leijen op, over de brug en aan het einde links onder de bomen door. Begroet door schapen en kool bereiken we ’t Veld waar we op de Rijdersstraat rechtsaf gaan. Links onderstreept de naam van de Mariaschool opnieuw het katholieke karakter van ’t Veld. Let vooral op het torentje op het dak van het schoolgebouw. Het puntje wijst naar grote hoogten. Symbool om met betere cijfers hogerop te komen? Of om Maria daar boven te prikkelen om een beetje steun te geven bij proefwerk en dictee?

Mijmeren over de zegeningen van de heilige maagd, lukt het beste bij De Vriendschap. Daar kunnen de wandelschoenen uit en bedenken we dat het tochtje tussen groen, water en monumenten een aanrader is.

Ook leuk als je er géén burgemeester wilt worden.

JAN VRIEND

Begin en eind: café De Vriendschap, Rijdersstraat, ’t Veld

Lengte: ongeveer zes kilometer, ruim een uur wandelen

Horeca: café De Vriendschap in ’t Veld en halverwege restaurant De Rijd in Nieuwe Niedorp

Openbaar vervoer: Buslijn 154 van Connexxion rijdt vanaf het station Schagen naar ’t Veld en Nieuwe Niedorp

Honden: aan de lijn

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.