1000 Modestukken onder de hamer

Uit de collectie van Joke Veeze: Ensembles van Dries van Noten en een jas van Chanel.

Nancy Ubert
Amsterdam

Een beetje fashionista weet het wel. Niet eerder is in ons land zo’n grote modeveiling gehouden. In de Amsterdamse Akademie Vogue komen aanstaande zaterdag meer dan 1000 veilingstukken onder de hamer: kleding, schoenen en accessoires van de oud-directrice van de academie, wijlen Joke Veeze. Er zitten topstukken tussen van bijvoorbeeld Chanel, Dries van Noten, Issey Miyake en Viktor & Rolf.

De klap was groot toen Joke Veeze op 24 mei van dit jaar overleed. Ze was pas 68 jaar en heeft veel betekend voor de modestudenten van de Vogue Akademie in Amsterdam. Op een bepaalde manier blijft ze dat de komende jaren doen. Dankzij de Joke Veeze Foundation die getalenteerde modestudenten wil stimuleren en ondersteunen.

De nieuwe stichting is een initiatief van haar man Dick Veeze. Door de modeverzameling van zijn geliefde te laten veilen, komt er waarschijnlijk een aardige som geld bij het fonds binnen. Want de verzameling van Joke Veeze, die vanaf 1988 25 jaar lang directeur is geweest van de particuliere modeopleiding Akademie Vogue, kun je gerust opmerkelijk noemen. In al die jaren heeft ze een bijzondere verzameling van kledingstukken en accessoires vergaard. Daar begon ze overigens al mee voordat ze directeur van Vogue werd.

Haar collectie bestaat uit de meest prachtige creaties van uitzonderlijk goede kwaliteit. Want daar had de bijzondere Joke Veeze wel kijk op. Ze zei eens in een interview: ,,Net als de stylingstudenten heb ook ik de ogen wijd open. En dat maakt een leven rijker.’’ Ze bezat onder meer kleding van Chanel, Dries van Noten, Issey Miyake en Viktor & Rolf.

Joke Veeze omarmde de tijdsgeest maar wist ook nieuwe trends op tijd te herkennen. Zo stimuleerde ze een kleine vijf jaar geleden klassieke technieken als macramé, breien, borduren en haken.

Wie Joke Veeze heeft gekend, verwacht veel van de veiling, daar hoef jede catalogus niet eens voor open te slaan.

De veiling is zaterdag, van 11.00 tot 15.00 uur. Locatie: Vogue Akademie, Rozengracht 133-1 Amsterdam.

Het veilinghuis Gavelers geeft meer informatie op zijn site.

www.gavelers.com

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.