Ondernemers maken Zaanstreek weer provisiekast van Nederland

Ondernemers maken Zaanstreek weer provisiekast van Nederland
vlnr: Jemuel Lampe (Zuivere Koffie), Paul Riteco (Hoop) en Wouter Koopdonk (De Euforij).
© Foto Jeroen Niezen
Zaandam

Vraag een gemiddelde klant in de supermarkt welke Zaanse streekproducten hij of zij kent, goede kans dat het Zaanse mayonaise, Zaanse mosterd, duivekater en de koekjes van Verkade zijn. Daar wordt straks chocolade van De Euforij, bier van brouwerij Hoop en koffie van Zuivere Koffie aan toegevoegd.

Behalve Duyvis, Lassie of het merk Honig is er in de supermarkt weinig meer over van de Zaanstreek als provisiekast van Nederland. Veel kleinere producenten zijn gestopt. Wie weet nog dat boerenjongens en advocaat van Van Ostade bij de slijter in het rek stonden, of dat de lange vingers van Swart Vicomte in het koekschap lagen. In het volgende pad Engels drop en Koekjesrepen van Boon Cacao en suikersnoep van Goedhart.

Maar het tij kan keren. De ondernemers achter De Euforij, brouwerij Hoop en Zuivere Koffie hebben elkaar gevonden in een informele samenwerking om van elkaar te leren en elkaar te helpen om via de supermarkt de consument thuis te bereiken. Isabel Koelewijn van De Euforij: ,,Hoop bier, Zaanse chocolade en Zuivere Koffie zijn binnenkort in diverse (regionale) supermarkten verkrijgbaar. Daarmee is de eerste stap op weg naar landelijke bekendheid gezet en staat de voorraadkamer van Nederland weer op de kaart. De processen achter het maken van deze producten lijken op elkaar en er is sprake van kruisbestuiving. Zo zijn chocolademakers van De Euforij aangeschoven bij de bierbrouwers van Hoop om te testen of bier met een cacaomelange iets kan worden. Dit als voorbeeld, maar het is vooral op het gebied van marketing, relatiebeheer en verkoop.’’

Naast deze drie producten maakt ook de Zaanse sambal kans op landelijke verkoop via de supermarkt. ,,Er lopen al gesprekken met een supermarktbedrijf, maar eerst moet de productie omhoog. We mikken nu op 2018.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editie



Volg ons