Sterrenkoks koken voor Serious Request

Sterrenkoks Niven Kunz, Frank Schipper, Jaimie van Heije, Tjitze van der Dam en Menno Post met voorproefje op de estafette.
Foto united photos / Rob van Wieringen

Sterrenkoks Niven Kunz, Frank Schipper, Jaimie van Heije, Tjitze van der Dam en Menno Post met voorproefje op de estafette. Foto united photos / Rob van Wieringen

Nancy Ubert
Zandvoort

Hij moet nog even overleggen met de huisarts, maar culinair columnist Joël Broekaert denkt wel dat hij zijn ’Grande Bouffe’ overleeft. Hij is echt van plan om een etmaal lang onafgebroken alles te eten wat de sterrenkoks, die meedoen aan ’24hrs Evi & Friends’, hem voorzetten. Alles voor het goede doel.

Ergens schuurt het toch: 24 uur lang de sterren van de hemel koken of een etmaal lang bunkeren om te zorgen dat kinderen in ontwikkelingslanden niet onnodig aan diarree sterven. Initiatiefnemer Tjitze van der Dam durft het wel verklaren: ,,Elk jaar volg ik 3FM tijdens Serious Request. Ik vind het zo’n mooi initiatief. Ik kan vijftig euro storten, dat is wat ik ongeveer kan missen als chef-kok in loondienst, of ik kan mijn nek uitsteken en doen waar ik goed in ben: koken.’’

Geldstroom

De eigenaar van restaurant Evi waar Van der Dam werkt, kon zich helemaal vinden in het plan dat hij samen met collega Frank Schipper heeft ontwikkeld. ,,Volgens ons klopt alles en hebben we aan alles gedacht. We hebben bijvoorbeeld een stichting opgericht om de geldstroom transparant te houden. Stel dat ik in februari een nieuw autootje koop, dan wil ik niet horen dat ik daarvoor het geld van onze actie heb gebruikt.’’

De gepassioneerde chef-kok heeft een flink aantal collega’s weten te overtuigen om mee te doen. Met als gevolg dat in 24 uur tijd (van zondag 22 december, 12.00 uur tot en met maandag 23 december 12.00 uur) in Evi 72 gerechten worden geserveerd, in estafette bereid door 26 chefs die met elkaar 23 Michelin-sterren waard zijn. ,,Je kunt bieden op een stoel en krijgt dan de mogelijkheid er een tweede zitplaats bij te kopen. Je kunt echter niet bieden op een speciale kok. Het is een verrassing welk team er in de keuken staat. We beloven wel drie sterren per shift.’’

Geen wijn, geen brood

,,Ik denk dat geen wijn ga drinken, geen brood neem en een probleem krijg met de desserts’’, concludeert Joël Broekaert aan de proloog van zijn ,,24uurs-recensiemarathon’’. Omdat ’Evi en vrienden’ zeker willen weten dat elke drie uur de dertig stoelen aan de lange tafel goed verkocht zijn, is voor de culinaire pers een lunch georganiseerd. Het voorproefje bevalt de culinair columnist wel. ,,Nu nog een kledingadvies.’’ Aan tafel valt de suggestie een huispak van glitterstylist Roy Donders aan te trekken.

Ondertussen serveert Niven Kunz een voorgerecht van krab, haringkuit en een zacht kwartelei. Ook deze sterrenkok kookt mee. ,,Machtig mooi initiatief. Ik wilde dat ik het zelf had verzonnen.’’

Zie verder www.24uurevi.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.