Dertig jaar Oliebollentoernooi in Beverwijk

Woensdag is de dertigste editie van het Oliebollentoernooi.© Archieffoto Kees Blokker

Suzanne van Leeuwen
Beverwijk

Het begon als idee van Siene Goossen en Cees de Boer, beiden werkzaam in de zorg. Zij bedachten om vrijwilligers om zich heen te verzamelen en een voetbaltoernooitje te organiseren voor mensen met een verstandelijke beperking. Woensdag wordt dit Oliebollentoernooi voor de dertigste keer gehouden.

In sporthal De Walvis in Beverwijk strijden teams van tehuizen uit onder meer Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Castricum en IJmuiden tegen elkaar om de wisseltrofee.

Sinds een jaar of vijf ondersteunt Pro Kids IJmond het toernooi. ,,Zoiets organiseren kost geld. Het was voor Stichting Oliebollentoernooi verdomd lastig om de begroting rond te krijgen. Omdat het zo’n goed initiatief is, zijn wij erin gestapt om financieel te ondersteunen en wat hand- en spandiensten te verrichten op de dag zelf’’, vertelt Niek Braun van Pro Kids IJmond, een organisatie die zich inzet voor kinderen in de regio waarvan zij vindt dat ze wat extra aandacht verdienen.

Uurtje kijken

Het Oliebollentoernooi is een van de initiatieven die zij omarmd heeft. ,,Je moet gewoon eens een uurtje komen kijken. Als je ziet wat er op het speelveld gebeurt op zo’n dag; dat is puur genieten. Het plezier spat er vanaf’’, zegt Braun enthousiast.

Woensdag spelen in totaal 14 regionale teams, bestaande uit 9 spelers, tegen elkaar om de beker. ,,De teams zijn gemengd. Jongen, meisje, jong, oud, de een kan best aardig voethallen, de ander bakt er helemaal niets van. Dat maakt ze niets uit. Ze maken geen onderscheid. Ze zijn echt een team.’’

Om iedereen de kans te geven verder te komen in het toernooi, heeft Stichting Oliebollentoernooi de teams in twee categorieën verdeeld: een eredivisie en een eerste divisie. De winnaars van beide categorieën strijden tegen elkaar voor de uiteindelijke hoofdprijs.

Het is niet de enige prijs van die dag. ,,Sowieso krijgen alle deelnemers een goodiebag van Telstar. En er is een penaltybokaal te winnen. Spelers mogen tegen een ’echte’ keeper strafschoppen nemen. Dit jaar staat een keeper van DEM in het doel.’’

Naast voetbal is er muziek. Drumband de Zwervers en zanger Marcel Kramer treden op. En uiteraard mogen de oliebollen niet ontbreken. ,,Zo’n duizend stuks gaan er doorheen.’’ Na afloop is er voor de deelnemers een broodmaaltijd in de kantine van DEM.

Het toernooi begint om 9.30 uur op de Van Loenenlaan 1. De prijsuitreiking is om 18 uur. Toegang is gratis.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.