Sporthal: ’Hoe nu verder? Geen idee’

Sombroek: ,,Een hele vreemde situatie heeft zich voorgedaan.’’© Foto Wim Egas

Dominic Schijven
Oostzaan

Hoe nu verder? ,,Geen idee. Dat weten we eerlijk gezegd nog niet’’, overpeinst bestuurder Herman Sombroek van Stichting Sporthal Oostzaan de opvolgingscrisis van Sporthal Oostzaan.

De bestuurder zit met de handen in het haar over de toekomst van de sporthal, nu Michael de Ruijter aangegeven heeft toch niet het beheer over te willen nemen. ,,Het is een zeer ongewenste situatie’’, zegt Sombroek.

In januari is Michael de Ruijter benaderd om deze zomer het beheer over te nemen van Tini Roels. Die stopt er de komende maand mee na 32 jaar. Enthousiast en ambitieus wilde De Ruijter volop evenementen organiseren in de sporthal en buiten een terras neerzetten. Afgelopen maand, toen-ie op het punt stond een contract te tekenen, kwam hij er opeens achter dat hij slechts kort voor en kort na wedstrijden alcohol mag schenken en maar twee evenementen per jaar kan organiseren.

Die regels gelden al sinds 2013, maar de gemeente gedoogde onder Roels. Nu gaat Oostzaan handhaven. Zonder de horeca vindt De Ruijter het een zinloze onderneming. Sombroek onderschrijft de noodzaak van horeca voor de kosten. Donderdagavond besloot De Ruijter zich terug te trekken. Ook omdat hij van de gemeente het gevoel kreeg dat niets werd ondernomen om hem tegemoet te komen.

De regelgeving en handhaving kwamen ook als verrassing voor Sombroek van de Stichting Sporthal Oostzaan, de eigenaar van de sporthal. Het is Sombroek nu niet duidelijk wat wel of niet mag. ,,Niemand wist iets een half jaar geleden.’’ Daarom heeft de stichting ook niet eerder kunnen ingrijpen, zegt-ie. ,,Een hele vreemde situatie heeft zich voorgedaan. En het wordt alleen maar onduidelijker.’’ Hij wijst op de situatie bij tennisclub ’t Twiske. Die club zegt alle vergunningen te hebben en ongehinderd als horeca-onderneming te werk te kunnen gaan. Dat verbaast Sombroek. ,,Ik ben het spoor bijster.’’ Sombroek bekruipt het gevoel dat de gemeente zelf ook niet weet wat ze wil. ,,Ik geloof dat ze er intern niet uit zijn.’’

En als het de stichting niet duidelijk is hoe het zit, wordt het al helemaal moeilijk om een nieuwe beheerder het uit te leggen. Laat staan die een aantrekkelijk voorstel te doen. ,,Het is alleen maar beroerder geworden. We hadden een uitstekende kandidaat, en er is veel geld en werk ingezet met resultaat nul komma nul.’’’

Geen optie

Roels is in juli weg en een beheerderloos tijdperk is geen optie. In de zomer is het rustig bij de sporthal. ,,Maar 1 augustus moet er echt iemand staan. Iemand van 9 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds. Daar heb je ook meer dan één iemand voor nodig.’’ Dus gaat de stichting wel gesprekken voeren, ook al weet ze nog niet wat er straks mag in de sporthal.

Als de gemeente het beter kan, mogen ze het overnemen, zegt Sombroek. ,,We hebben laatst de sporthal laten taxeren op 2,1 miljoen euro. Ik verwacht niet dat de gemeente dat bedrag zomaar neerlegt.’’

De gemeente Oostzaan was wederom niet in de gelegenheid haar visie te uiten op de sporthalkwestie.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.