Richard Douma: Elke twee maanden nieuw paar


Richard Douma: ,,Naar mijn mening zijn vandaag de dag vrijwel alle schoenen van hoge kwaliteit.’’

Richard Douma: ,,Naar mijn mening zijn vandaag de dag vrijwel alle schoenen van hoge kwaliteit.’’ © Ronald Goedheer

Sam van der Loo

Richard Douma: Vaak wordt bij hardlopers vergeten dat goed schoeisel cruciaal is om prestaties te leveren. Het is belangrijk dat je voeten voldoende ondersteuning hebben. Als autocoureur wil je toch ook niet met versleten banden rijden?

Ik besteed dan ook heel veel aandacht aan schoenen. Ook tijdens mijn werk. Want ik heb een bijbaan bij Runnersworld. Daar geeft werk geef ik klanten advies over welke schoen het beste bij hen past. Maar, elke persoon is anders. Je kunt alleen zelf aanvoelen welke schoen jou het beste ligt.

Als atleet word ik gesponsord door New Balance. Het is een merk, dat zich uiteindelijk tussen merken als Nike en Adidas wilt scharen. Je ziet dan ook dat ze erg bezig zijn met de publiciteit. Zo sponsoren ze bijvoorbeeld een voetbalclub als Celtic en Memphis Depay. Dat vind ik mooi.

Zelf ben ik bij New Balance terechtgekomen door mijn trainer. In het verleden was hij werkzaam bij New Balance. Toen ik onder hem kwam te trainen, heeft hij contact gezocht met zijn oude werkgever. Zo kreeg ik dus met het nodige geluk een goede sponsor, die mij voorziet van kleding en schoeisel.

Voordat ik bij mijn huidige sponsor terechtkwam, heb ik schoenen gedragen van onder andere Asics en Nike. Ik geloof niet echt in kwaliteitsverschillen. Naar mijn mening zijn vandaag de dag vrijwel alle schoenen van hoge kwaliteit. Het verschil zit in kleine dingen, persoonlijke voorkeuren maken of je de ene schoen prettiger vindt of de andere. Dat maakt de keuze soms lastig. Maar voor mijn gevoel zit ik goed bij mijn huidige merk.

Dikte

Ik heb verschillende soorten schoenen, waarbij het verschil vooral zit in de dikte en stevigheid van de zool. Heel makkelijk uitgelegd: hoe langer de afstand, hoe dikker en steviger de zool die je gebruikt.

Schoenen heb ik in overvloed. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je schoenen kapot loopt voor je weer nieuwe aanschaft. Daarom vervang ik ongeveer elke twee maanden mijn schoeisel. Maar als ik op trainingsstage ga in het buitenland krijg ik ook nieuwe, om zogezegd met een schone lei te beginnen. Mentaal is het lekker om te beginnen met gloednieuwe schoenen.

De ’afgedankte’ schoenen gooi ik nooit weg. Ik bewaar ze in grote plastic tassen voor als ik naar het buitenland trek om te trainen. Eenmaal aangekomen, geef ik mijn oude schoenen weg. Zo ben ik net teruggekomen uit Zuid-Afrika, waar ik verbleef in Dullstroom. Dullstroom is een klein stadje ten noordoosten van Johannesburg.

Koffer

De armoede die je daar treft is gigantisch. Op de heenreis had ik een extra koffer bijgeboekt zodat ik al mijn oude schoenen kon meenemen. Die heb ik daar uitgedeeld. Het is prachtig om te zien dat die mensen daar dolgelukkig mee zijn. Voor mij is het een kleine moeite en natuurlijk een enorme boost voor mijn karma.

Andere mensen helpen heeft mij altijd enorm getrokken. Mocht het nou niet lukken met mijn hardloopcarrière, wil ik graag bij defensie terecht komen of de politieopleiding gaan volgen.

Maar voorlopig richt ik mij volledig op mijn atletiekcarrière. Ik moet vertrouwen in mezelf hebben. En vooral veel geduld hebben. Op het moment focus ik me op de Europese Kampioenschappen in Amsterdam, die in juli plaatsvinden. Dat is het hoofddoel. Maar ik ben ervan overtuigd dat ook het lopen van de Olympisch limiet er voor mij inzit.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen