Vossen, reeën en veel stilte (6 km) (Routetip)

Wandeleninnoordholland.nl verlegt de paden. De komende maanden verzorgt deze website op verzoek van een grote groep wandelaars ook enkele wandelingen buiten de grenzen van de provincie Noord-Holland. Deze week Natuurgebied Meijendel in Wassenaar. Niets lekkerder dan op een doordeweekse dag door de duinen te wandelen. Een weldadige rust omgeeft je.

Meijendel is een 2000 hectare groot natuurgebied ten zuidwesten van Wassenaar. Net voorbij de Haagsche Golf & Country Club en de villa’s in Kievietsduin beland je in het gebied waar elk jaar vijf miljard liter regenwater wordt gezuiverd. De filtratieduinen van waterbedrijf Dunea zorgen voor drinkwater in de wijde omgeving.

Dit stukje westelijke zoom van de Randstad is een zanderige oase, waar vossen en reeën op doordeweekse dagen ongestoord hun gang gaan. In het weekeinde tref je ze zelden. Dan is het veel te druk met zondagwandelaars. Ga dus, als het even kan, op een dinsdagochtend of donderdagmiddag naar Meijendel. Grote kans dat je op een speels vosje of nieuwsgierig hert stuit.

Wie met de auto naar het midden van Meijendel rijdt, kan daar kiezen uit vier gemarkeerde wandelroutes. Vanwege de gemiddelde lengte van drie kilometer, lijkt het een goed idee om de blauwe en de rode route aan elkaar te knopen. Het weer is tijdens mijn wandeling uitmuntend: een stralend blauwe lucht, aangename temperatuur en geen zuchtje wind. Vooral dat laatste is zeer uitzonderlijk in het kustgebied.

Abelentop Vanaf het bezoekerscentrum nabij boerderij Meijendel gaat de route eerst naar de Abelentop. Op deze hoge duin heb je een prachtig uitzicht over de kuststrook en een gedeelte van Den Haag. Aan oostelijke zijde ligt bos, ten westen van het uitkijkpunt is de begroeiing veel lager. Aan de noordkant is een van de infiltratieplassen van het duinwaterbedrijf te zien. Eenmaal afgedaald trippelt een konijn over het pad. Het dier trekt zich niets aan van de wandelaar en blijft rustig langs de kant van de weg zitten.

Met de naderende herfst in zicht rukt de kleur rood op. Rozenbottels aan uitgebloeide rozen, duindoorn, Gelderse roos, wegedoorn, meidoorns en kardinaalsmuts. Bessen in overvloed. Woekerende bramenstruiken dragen donkerpaarse vruchten.

In de laag begroeide duingedeelten zie je ook enkele geelgetinte velden. Hier bloeit het vlasbekje volop.

Even verderop, bij de observatiewand, kun je ongestoord gluren naar vogels. Zodanig dat vogels ook geen last van je hebben. Kuifeenden en krakeenden scholen bijeen. Je moet een beetje geluk hebben natuurlijk en geduld. En misschien ook wel een verrekijker en een vogelgids. Dan zie je hier een karekiet of buizerd voorbij trekken.

Kijfhoek Op het noordelijkste punt van de route is de entree naar de duingebieden Kijfhoek en Bierlap. Wie een groter rondje wil maken, kan hier naar binnen. De gebieden zijn alleen toegankelijk voor bezitters van een jaarkaart of geldige dagkaart (verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum Meijendel).

Iets voorbij de afslag naar Kijfhoek gaan we over op de rode route. Die voert door het beboste gedeelte van Meijendel. Vanaf uitzichtpunt De Piek kijk je naar het strand en kun je op mooie dagen de zee zien. Langs het Hoge Pad voert de route terug naar het Grote Bos, de woonplaats van reeën. Sinds de jaren tachtig is hun aantal flink gestegen. Een spontane ontmoeting is allang niet bijzonder meer. Maar wel leuk. Bij de oude bomen in het bos gedijen zwammen en paddenstoelen volop op oude vermolmde stronken, tegen stammen of gewoon tussen het gras. Je ziet ze overal. Wie zich wil verdiepen in soorten als judasoor en elfenbankje, kan bij het bezoekerscentrum een speciaal gidsje kopen. Daar zijn ook wisselende tentoonstellingen te zien over de flora en fauna van Meijendel.

ERNA STRAATSMA

Begin- en eindpunt: boerderij Meijendel Lengte wandeling: 6 kilometer Horeca: boerderij/theetuin Meijendel Parkeren: nabij het bezoekerscentrum zijn twee grote parkeerterreinen. Honden: mits aangelijnd toegestaan in het gebied. Roken: van 1 april tot 15 september niet toegestaan in Meijendel. In deze periode is het vaak zeer droog in de duinen. Een smeulende sigaret kan duinbranden veroorzaken. Website: www.dunea.nl . Hier zijn vier gemarkeerde wandelroutes door Meijendel te downloaden. Daarnaast heeft Dunea een 13 kilometer lange wandelroute uitgestippeld, evenals een lange fietstocht. Ook deze routes zijn te downloaden. Informatie: bezoekerscentrum Meijendel is open van dinsdag tot en met zondag (van 1 november tot 1 april ook op zaterdag dicht). Voor actuele openingstijden zie www.dunea.nl.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.