Het theater van Harry Slinger

Het rode mutsje van Harry slinger, waarschijnlijk zijn beste zakelijke beslissing ooit. ,,De titel van de plaat of de naam van de band zijn ze vergeten, maar niet ’die man met z’n rode petje’.’’
© Foto Wim Egas
Westzaan

Harry Slinger (67) noemt zichzelf ’pensionado’, maar die indruk wekt hij geenszins. Hij is gefocust op zijn nieuwste muziekproductie en nieuwe optredens met zoon Bram en ’de jongens’ in Drukwerk2. Samen met echtgenote Marijke beleeft hij de ontwikkeling van de carrière van dochter Suzan als producent van podiumkunsten. Dan is daar ook nog dochter Anna, harpiste. „Hoe stoer is dát!” Marijke: „Nooit gedacht dat het zo leuk zou zijn om kinderen te hebben en te zien opgroeien.” Harry knikt. „Zíj hebben de toekomst, wij beleven het en dat houdt ons wel jong. Geweldig, toch!”

De kinderen Slinger zijn grootgebracht met de gedachte: ’doe wat je leuk vindt, dan word je vanzelf gelukkig’. „Misschien wel de beste raad die wij ze ooit hebben meegegeven. Zij doen wat ze doen, met plezier en met succes.” Het is ook de reden dat Harry bijna wekelijks te zien en te horen is als zanger van Drukwerk2. Bram vroeg ooit of hij nog partituren had van Drukwerk en of Harry ’een keertje’ een paar nummers mee wilde zingen met zijn band. De vraag herhaalde zich keer op keer. Inmiddels beleeft Harry een tweede jeugd. Hij zingt vol overtuiging de succesnummers uit de jaren tachtig en de zaal zingt ze uit volle borst mee. „Het is fantastisch om met de jongens een zaal plat te spelen.”

’Gepikt’

Hij bruist van de ideeën, is nog altijd bevlogen als in zijn ’beste’ jaren. Misschien moeten die nog wel komen. Alleen niet door een rechtszaak tegen de Amerikaanse superster Rihanna, omdat zij de intro van de Drukwerk-hit ’Je loog tegen mij’ zou hebben gesampled, oftewel ’gepikt’. „De muziek is geschreven door Nico van Appeldoorn en Kaspar Peterson (bekend van brouwerij ’t IJ. red.). Als je al juridische stappen wilt nemen, dan is het aan hun. Wij kregen het nummer destijds aangeboden tijdens een repetitie op camping Zeeburg, omdat het ’beter bij Drukwerk paste’.”

Hoofdschuddend: „Wat doe je als Nederlandse advocaat tegen een leger van de beste Amerikaanse juristen. Ik ben daar heel nuchter in: dat ga je niet winnen. Moet je er ook niet aan beginnen. Zo zit de wereld in elkaar. En misschien is het wel helemaal geen opzet; heeft een van de schrijvers ooit ’Je loog tegen mij’ gehoord en is die intro blijven hangen. Dat nummer is 4 miljoen keer bekeken op YouTube. En het is ook weer niet zó’n unieke intro. Daarom ga ik niet bij voorbaat uit van boos opzet. Ik ben eerder apetrots dat Rihanna met ’Love on the brain’ zo’n wereldhit scoort”, zegt hij lachend.

Politiek

Dit lijkt niet dé Harry die strijdt tegen onrecht, die opkomt voor de gewone man, die kritisch is ten opzichte van de heersende macht. „Nog steeds, maar ik ben ook realistisch. Als Drukwerk zijn we ooit begonnen met ’Ik verveel mij zo in Amsterdam-Noord’, omdat daar geen reet te doen was, en dan ook nog een jongerencentrum sluiten! Te gek voor woorden. Ik ben ook nog eens lijstduwer geweest van de SP. Dat deed ik omdat ik geloofde in hun socialistisch gedachtegoed. Heb toen ook wel overwogen om zelf in de politiek te stappen. Achteraf blij dat ik dat niet heb gedaan; ik was doodongelukkig geworden. Als ik iets wil moet het meteen; groots én meeslepend, met toeters en bellen. Zo werkt het niet in de politiek. Politiek vraagt om geduld en tact. Daar loop ik op stuk.”

Niet gelukkig

De geboren en getogen Amsterdammer - Bloemgracht, drie hoog achter - werd als kind al op de tafel gehesen om te zingen als er thuis een feestje was. Als jong ventje begon hij als verkoper in de textiel, haalde zijn textielbrevet, middenstandsdiploma en was zelfs hoofdkassier bij Albert Heijn. „Alleen, daar werd ik niet gelukkig van.”

Harry kwam in het jongerenwerk terecht en maakte in jongerencentra kennis met de muziek. Met als resultaat: Drukwerk, waar hij tot 1990 veertien elpees mee maakte en grote hits scoorde. „Daarna ben ik in het theater terecht gekomen, heb verschillende musicals gedaan, film, toneel. Van alles, eigenlijk. Ook samen met Suzan in het muzikale toneelstuk Hadjememaar gespeeld. Tot Bram mij vroeg.”

Rode petje

Wijsheid volgens Slinger is: ’Heb geen spijt van de dingen die je hebt gedaan’. Beste zakelijke beslissing ooit is zijn rode gebreide rolmutsje; nog steeds zijn handelsmerk. „We woonden op een woonboot en ik droeg altijd een zwarte kapiteinspet. Marijke zei: ’zoek eens wat vrolijkers; je lijkt wel een Duitser’. Bij de Bijenkorf zag ik zo’n mutsje liggen. Dat was ’m. We traden met Drukwerk op in het golfslagbad in Scheveningen en speelden ’Je loog tegen mij’. De volgende dag herinnerde niemand zich de band of de titel, maar iedereen wilde de plaat van ’die man met z’n rode petje’. We verkochten 143.000 stuks; bijna platina, gewoon een vette gouden plaat.”

SlingerTochten

Slinger woont al een kwart eeuw in Westzaan, maar blijft een rechtgeaarde Amsterdammer. Hij toont zijn liefde voor de stad en de mensen in de zogenoemde SlingerTochten door de grachten van Amsterdam. Stadsgids Harry zingt en vertelt. „Die nietszeggende prietpraat tijdens zo’n rondvaart irriteerde mij mateloos. Hoe oud een huis is en wie er gewoond heeft; ’t zal wel. Als je op de Herengracht de Gouden Bocht’ passeert, moet je ook vertellen dat we die rijkdom hebben vergaard met slavenhandel en strooptochten door Oost-Azië. Hoe wij vroeger hele volkeren hebben gekoloniseerd en uitgebuit. Maar dat vertellen ze dan weer niet. Ook niet hoe in de Tweede Wereldoorlog het Joodse hart uit de stad is gerukt en sindsdien is verdwenen.”

Die geschiedenis inspireerde hem tot zijn laatste werk, een nieuwe aangrijpende vertolking van ’Aan de Amsterdamse Grachten’ (Wim Sonneveld, geschreven door Pieter Goemans). Een Slinger-familieproductie met Bram op toetsen, gefilmd in Amsterdam en Israël en geproduceerd door dochter Suzan. De arrangementen en de montage van de clip zijn tevens van Bram. „’Amsterdamse grachten’ is het slotlied van het Prinsengrachtconcert. Wat zou het mooi zijn als we het concert konden openen met deze nieuwe versie. Als ik al een wensenlijstje heb, dan is dit het wel.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.