Fikse boete na hennepteelt in schuur

alkmaar

Door de aanwezigheid van een hennepkwekerij in zijn schuur is een 42-jarige man uit Wieringerwerf bij de politierechter komen te staan op een boete van tienduizend euro, een werkstraf van negentig uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf.

In november 2008 kwam bij de politie een anonieme tip binnen over een hennepplantage in een schuur aan de Medemblikkerweg in Wieringerwerf. Daar kwam nog bij, dat een langsfietsende politieman ter hoogte van de schuur een paar keer een sterke hennepgeur had geroken. De politie trof 958 planten aan. De stroom werd buiten de meter om afgetapt. Daartoe was met de elektriciteitskast in de bijkeuken van de naastgelegen woning geknoeid.

In de schuur was al eerder een kwekerij opgerold. De eigenaar verklaarde van niets te weten. Hij had de ruimte een maand ervoor verhuurd voor opslag van geluidsapparatuur. Hij beschikte over een getekend huurcontract en een kopie van het paspoort van de huurder. De eigenaar van het paspoort verklaarde echter ook van niets te weten. Iemand moest misbruik van een kopie van zijn pas hebben gemaakt.

Officier van justitie A. Heij stelde, dat de verhuurder van de hennepkweek weet gehad moest hebben. Zij eiste een celstraf van drie maanden. Advocaat M. Berbee pleitte voor vrijspraak. Volgens de raadsman was zijn cliënt niet op de hoogte van de plantage. De rechter hechtte veel waarde aan de verklaring van de politieman over de hennepgeur. Die moest ook de verhuurder geroken hebben.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.