Hamas
De twee Palestijnse groeperingen Fatah en Hamas zijn er in geslaagd een gezamenlijke regering te vormen. Het zakenkabinet bestaat uit, niet-politieke, deskundigen op allerlei terreinen uit de twee kampen. De bijna tien jaar durende strijd tussen de aarstvijanden lijkt voorlopig geluwd met deze stap.
De Verenigde Staten en de EU zijn blij met het akkoord tussen de aartsvijanden. Het opent volgens hen de deur naar voortzetting van de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen met als doel een tweestatenoplossing. Dat overleg ligt al geruime tijd stil.
Premier Netanyahu is minder blij met de toenadering tussen het gematigde Fatah en de radicale Hamas-beweging. Israël verklaarde zich altijd bereid om zaken te doen met Fatah. De verstandhouding tussen Netanyahu en Fatah-leider Abbas is redelijk goed.
De weerstand van de Israëlische regering tegen het Palestijnse kabinet zit hem in de deelname van Hamas. Deze beweging weigert nog steeds het bestaansrecht van Israël te erkennen. En roept in navolging van onder andere Iran op tot de vernietiging van de Joodse staat.
Als Hamas de voortzetting van de vredesonderhandeligen serieus neemt, zal het allereerst Israël moeten erkennen. Israël heeft zolang die erkenning uitlblijft, volstrekt gelijk dat het niet aan de onderhandelingstafel plaatsneemt.