Mokumse gekte op de grachten [video]

1 / 41
Monique Bankras
Amsterdam

Het is een beetje Mokumse gekte. Varen met een vlot van melkflessen, een klomp, of in een oude Daf op een roeiboot: pieremachochels. Donderdag voeren ze door de grachten vanwege Sail2015. Sailgekte op zijn best.

Een Amsterdammer hangend over een brugleuning kan je uitleggen dat die pieremachochels er al ver vóór Sail waren. ,,Een pieremachochel is gewoon een bij mekaar geraapt zootje. Met Mokum 700, de eerste Sail, werd de tocht wel bekender.’’

Toen was het waarschijnlijk Sailaartsvader Bernhard Heppener die de pieremahcocheltocht inlijfde bij Sail, denkt Pieter Teepe die de tocht nu voor de vijfde keer organiseert. Teepe is in de boeken gedoken en denkt dat ‘piere’ spelen betekent en ‘machochel’ dikke vrouw. ,,Eigenlijk komen we er niet uit als we die naam proberen te verklaren.’’

In ieder geval moet een pieremachochel zo min mogelijk op een bootje lijken en dat lukt ook deze editie. Verbouwde kano’s vlotten van plastic flessen, een vluchtelingenvlot ‘geen mens is illegaal’ of gewoon wat drijvers met loungebanken. Gekker dan gek. Een bootje van Inholland heet pretentieus ‘The Pleasure Yacht”. Knalroze badkuipje. Luuk en Jelle van Inholland passen er bijna niet in.

Ze worden het water in getakeld. Met gevaar voor eigen leven. Ongelukken zijn er niet gebeurd tijdens eerdere pieremachocheltochten, zegt Teepe. ,,En dat is eigenlijk wel jammer. Eigenlijk zou ik willen dat er eentje zou zinken. Dan kan de drijfvuilnisboot van Waternet, die als bezemboot vaart, zo het bootje en bemanning met de grijper uit de gracht vissen.’’

Zo’n veertig pieremachochels doen er mee dit jaar, al is het totaal altijd onzeker. Je mag nog inschrijven bij de start en Teepe kreeg dit jaar een afmelding. ,,Iemands pieremachochel was gestolen!.’’

De Alkmaarse brandweer doet al mee vanaf de eerste tocht, legt de Amsterdammer op de brug uit aan brandweerman Gerrit van Drunen. Zelf is die er de vijfde keer bij. De boot, is natuurlijk een soort brandweerwagen die zo ongeveer zinkt. Hij heet burgerplicht naar een Alkmaars korpsonderdeel en heeft ladder 752 aan boord. Vernoemd naar de voor de brandweerlieden legendarische ladderwagen 752.

De Alkmaarders zijn de gangmakers van de pieremachocheltocht. Gay parade is er niks bij als de boot keihard zingt ‘Ik wil seks met die kale’. Nog voor de start is het eerste vaatje bier al soldaat gemaakt. En af en toe gaat er een brandweerspuit richting publiek op de kade.

Piraten, bajesklanten, een sultanboot; alles volgt de route van de Gay Parade door de grachten. Aanvankelijk was er wat gemor van Prinsengrachtbewoners die liever een andere route wilden. Maar de laagste brug van de Keizersgracht is 1.24 meter dus uitwijken zat er niet in.

Als een ongeorganiseerde bende stroomt het door de Eenhoornsluis. Daar krijgt ieder bootje applaus en soms commentaar van het type Amsterdammer dat alles beter weet. Blikje bier in de hand brult hij ‘Nederland is vol’ tegen de vluchtelingenboot of ‘Polonaise’ als er een boot met een man in rolstoel op dek passeert. Jammer dat de brandweerspuit van Alkmaar hem net mist.

De dit jaar speciaal uitgeroepen Bernhard Heppener prijs ging naar het bootje van melkflesjes.

(App-gebruikers zien een video hier)

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.