Docenten muziekschool beginnen collectief
Voorzitter Pieter Grimbergen en penningmeester Mieke Belder van Het Muziekcollectief. Foto Joost Reijnders
,,Muziek, dat heeft te maken met smaak, met je eigen identiteit en authenticiteit. Het is gekoppeld aan je verstand en je emotionele vermogens. Muziek is creativiteit, past in je totale ontwikkeling. Het is, zoals de Duitsers zo mooi zeggen, ’Bildung’.’’
Voor pianodocent Pieter Grimbergen staat het buiten kijf: muziek een eerste levensbehoefte. Waarmee hij ook zijn brood belegt. En dat laatste borgt hij nu, samen met collega’s, in Het Muziekcollectief.
Nu Muziekschool Waterland per 1 augustus stopt met individueel muziekonderwijs, hebben vijftien docenten van de meeste muzikale disciplines de handen ineen geslagen en een collectief gevormd dat muziekonderwijs in Waterland gaat verzorgen.
Vanuit het vertrouwde muziekschoolgebouw aan de Geulenstraat in Purmerend. Mede-initiatiefnemer en docente cello en blokfluit Martine Belder wil meteen een mogelijk misverstand uit de wereld helpen: ,,Particulier muziekonderwijs hoeft echt niet duurder te zijn; als je bij ons een half uur les per week neemt, dan ben je even duur en misschien wel goedkoper uit.’’
Borgen
Het was schrikken, toen de docenten in januari vorig jaar in Dagblad Waterland lazen dat de muziekschool zou stoppen met individueel muziekonderwijs en zich zou gaan richten op muziekles op basisscholen.
Na de aanvankelijke woede - veel docenten verloren (deels) hun baan - hebben ze zich herpakt. Zaterdag van 11 tot 14 uur presenteren ze zich tijdens een open dag in het gebouw aan de Geulenstraat.
Muziekles moet blijven, stelt Grimbergen, en niet alleen omdat het zijn baan is: ,,Wij willen borgen dat muziek in de huiskamers gespeeld blijft worden. Waterland heeft een heel rijke muziekcultuur en dat moeten we koesteren."
Zie ook www.muziekleswaterland.nl.