Stembureau Alkmaar op ramkoers; risico op rechtszaak

Gerard van Engelen
Alkmaar

De Onafhankelijke Partij Alkmaar mag, ondanks een negatief advies van de landelijke kiesraad, onder de afkorting ’OPA’ meedoen aan de verkiezingen in Alkmaar. Dat heeft het centraal stembureau, onder leiding van burgemeester Piet Bruinooge, vrijdag besloten. Het bureau loopt daarmee het risico om binnen zes weken voor de raad van State te staan.

Want de naam OPA is recent legaal ’gekaapt’ door de landelijke politieke stroming ’Ouderen Politiek Actief’. De kieswet bepaalt dat lokale partijen de afkorting dan niet meer mogen gebruiken vanwege verwarring. ’Jonge’ OPA kan dus in beroep gaan tegen het stembureaubesluit.

Feit is dat de Alkmaarse OPA de oudste rechten (sinds 2000) op de afkorting heeft. Die stapte dus naar de Raad van State en burgemeester Bruinooge schreef een brief aan verantwoordelijk minister Ronald Plasterk. Het mocht allemaal niet baten.

Discussiepunt

Tot overmaat van ramp moeten, met de oprichting van een nieuwe fusiegemeente, alle lokale partijen zich opnieuw laten registreren. Vrijdag moest het centraal stembureau beoordelen of alle ingeschreven partijen aan de voorwaarden voldoen, ook qua naamgeving. Enig discussiepunt was de afkorting van OPA, met een negatief advies van de landelijke kiesraad. Na een korte discussie over de risico’s (waaruit blijkt dat OPA de afkorting tijdens de campagne wél mag blijven gebruiken) werd besloten op ramkoers te gaan. ,,We moeten consequent blijven’’, aldus Bruinooge. Toch is er een veiligheidsklep ingebouwd: Als OPA niet mag, komt het stembureau weer bijeen om de schade te herstellen en te voorkomen dat OPA als ’Lijst 2’ de verkiezingen in moet.

Goedgekeurd

De lokale partijnamen die vrijdag door het stembureau zijn goedgekeurd: OPA, Senioren Partij Alkmaar (SPA), Lijst Leal, Progressief Alkmaar (PA) en Alkmaar Prachtig en Krachtig (APK).

Leefbaar Alkmaar heeft zich, na de naamkaping van OPA, bij de Kiesraad laten registreren als landelijke partij en kon deze 'tussenstap' naar de gemeenteraadsverkiezingen overslaan.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.