Bewoners de dupe na asbestramp
De enorme asbestbrand in Wateringen, afgelopen januari, is een groot financieel debacle. Terwijl de eigenaar van het afgebrande bedrijfsverzamelgebouw met wietplantages mogelijk vrijuit gaat, moet een deel van de gedupeerde omwonenden zelf opdraaien voor de herstelkosten, met als gevolg dat de grootscheepse saneringsoperatie acht maanden na het inferno nog altijd niet is afgerond.
Hoewel de grootste puinhoop is weggewerkt - de brand heeft de gemeente zo'n 3,5 miljoen euro gekost - worden bewoners nog dagelijks geconfronteerd met de nasleep van het drama. Van de tweehonderd huishoudens die vanwege het vuur onder het kankerverwekkende asbest kwamen te zitten, zijn er 25 met een verzekering die niet uitbetaalt, zo blijkt uit onderzoek van deze krant.
Een van de slachtoffers is de bejaarde Corrie Houwaard. Haar woning, die aan de afgebrande loods grenst, moet vanwege de neergeslagen asbestdeeltjes worden voorzien van een nieuw dak. Omdat naastgelegen woningen vanaf deze week onder handen worden genomen en herbesmetting op de loer ligt, is haast geboden.
De Wateringse is echter verzekerd bij Nationale Nederlanden en deze maatschappij keert niet uit. Dit betekent dat Houwaard, met nog 24 andere Wateringers, uit eigen zak tussen de 10 en 20.000 euro moet betalen. *Dit is zuur, want de brand is niet onze schuld en we hebben al zoveel ellende moeten doormaken*, zo liet de Wateringse eerder tijdens een raadsvergadering weten. Gisteren voegde ze daar aan toe: *Eigenlijk wil ik er niet meer over praten. Ik kan niet meer. Ben lamgeslagen*.
Volgens het Comite Brand Wateringen is Houwaard niet de enige die murw is geslagen. ,,Bewoners willen maar een ding: hun leven terug'', zegt woordvoerder Bart Noordermeer. ,,Daarom is het belangrijk dat ook bij de mensen die financieel extra zwaar zijn gedupeerd, de sanering toch zo snel mogelijk wordt afgerond. Alle bewoners krijgen binnenkort dan ook een brief van ons waarin staat dat iedereen z'n verantwoordelijkheid moet nemen. Pas dan kunnen we weer veilig en in alle rust verder leven''.
Inmiddels heeft de provincie na aandringen van staatssecretaris Mansveld (Milieu) een onderzoek ingesteld naar het handelwijze van de gemeente Westland. Na het uitbreken van de brand kreeg met name burgemeester Sjaak van der Tak flink wat kritiek over zich heen. Ook de gemeenteraad komt met een onderzoek naar de afwikkeling van het asbestdrama. ,,Er is veel onrust ontstaan en dit moet onderzocht worden'', stelt raadslid Peter Duijsens (Westland Verstandig).
Ook de sanering van het getroffen bedrijfsverzamelgebouw verloopt niet van een leien dakje. Zo heeft saneerder De Groot onenigheid met de gemeente, omdat de verzekering dwars ligt. Het bedrijf heeft beslag gelegd op het terrein waar de brand ontstond. vermoedelijk in een wietplantage.Omdat het bedrijf nog *geen cent heeft gezien* is er beslag gelegd op het terrein aan de Ambachtsweg, waar in de nacht van 12 op 13 januari hoogstwaarschijnlijk wietplantages zorgden voor een kortsluiting met zeer ernstige gevolgen.