Nieuwe subsidieregels ook voor gemeente Langedijk ’wennen’

Sophie Jurriaans
Langedijk

,,We begrijpen dat het voor instellingen vervelend is dat ze nog niet weten waar ze aan toe zijn. Het nieuwe subsidiebeleid is ook voor ons wennen’’, zegt Marina Poel, beleidsmedewerker van de gemeente Langedijk.

Ze reageert daarmee op opmerkingen van Henk Jonkman, penningmeester bij musicalvereniging Caecilia, vorige week in deze krant. Hij deed zijn beklag over de nieuwe regels van Langedijk en vindt dat het subsidiebeleid van de gemeente één grote chaos is.

,,Het is eigenlijk te zot voor woorden. Je zit in de trein en je weet niet wat de rit gaat kosten. Caecilia heeft een kleine reserve, we kunnen het ons voor dit jaar permitteren, maar volgend jaar raken ook wij in de problemen’’, zei hij.

Het subsidiebeleid is per 2016 volledig op de schop gegaan; Langedijk kijkt nu welke activiteit ze wil subsidiëren (voor maximaal vijfduizend euro) en niet meer welke organisatie. Er zijn ruim honderd aanvragen binnengekomen die moeten worden getoetst aan het nieuwe beleid. Een van de belangrijkste spelregels is dat de activiteit een maatschappelijke meerwaarde heeft.

In eerste instantie zouden de clubs voor het begin van het nieuwe jaar op de hoogte worden gesteld over de te verwachten subsidie. Dat is uitgesteld naar 29 februari.

,,We hebben ervoor gekozen om iets meer tijd te nemen zodat we de aanvragen zorgvuldiger en objectiever kunnen beoordelen. In plaats van de deadline leidend te laten zijn voor het besluit’’, zegt Poel.

Ze verwacht dit soort problemen niet tegen te komen in de behandeling van de subsidies voor volgend jaar. Aanvragen moeten voor 1 juli zijn ingediend. In 2015 was de deadline nog 1 oktober. En, benadrukt Poel - verwijzend naar de opmerkingen van Jonkman: ,,Ons aanbod voor ondersteuning geldt altijd. Als er vragen zijn over de subsidies, kom dan naar ons toe.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.