Gezakt

Marischka de Jager

Ik was er toch echt van overtuigd dat ik makkelijk zou slagen voor de nationale verkeerstest van de ANWB.

En dat vulde ik dan ook netjes in op het online formulier dat voorafging aan het theorie-examen. Of ik dacht dat ik zou slagen, werd me gevraagd. Ja. Zonder twijfel. Ook al wist ik al dat maar liefst 78 procent van de mensen die hem eerder hadden gemaakt (ruim tienduizend), waren gezakt. Dat is natuurlijk best veel. Maar ik was ruim 25 jaar geleden al eens gezakt voor mijn theorie-examen - want dat stelde toch niks voor? - en één keer is genoeg.

Geschokt was ik dan ook dat ik van de 25 vragen slechts 18 goed had! En dus gewoon heb gefaald. Nu struikelde ook ik over de vragen waar de meeste mensen de mist ingingen. Iets over snelheden van brommobielen en de plek waar brommers precies mogen rijden. Ook de vraag met het plaatje van een politieagent, met een naar links uitgestoken hand, had ik net als veel andere mensen fout. Maar ja, zo vaak kom je geen verkeersagent in het wild tegen. Ik niet in ieder geval.

De ANWB verklaart het groot aantal zakkers door nieuwe verkeersregels die lang niet bij iedereen die al langer een rijbewijs heeft, bekend zijn. Misschien tijd voor verplichte herexamens? Met een beetje voorbereiding weet ik zeker dat ik dan beter zal scoren.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.