Houten kont in feestend Tuindorp Den Helder

Paalzitten in Kolhorn. Den Helder krijgt begin juni ook een kampioenschap. (Archieffoto John Oud)
1/2
Den Helder

Urenlang met je billen op een houten plankje, hoog op een paal boven het water, met maar vijf minuutjes pauze per uur. Lijkt niet direct aantrekkelijk, maar het Comité 100 jaar Tuindorp hoopt dat er mensen zijn die het als muziek in de oren klinkt. Het jubileumfeest wordt namelijk gevierd met een ludiek kampioenschap paalzitten.

Bij de wedstrijd gaat het erom zolang mogelijk te blijven zitten. Wie in Den Helder voor het nationale record wil gaan, moet van goeden huize komen. Dat staat op 92 uur en werd in ’72 gevestigd in Roelofarendsveen. Eind jaren zeventig was er een paalzitwedstrijd in De Schooten, maar de marinestad kent er geen traditie in.

De wedstrijd is in het eerste weekeinde van juni, als de jubileumviering het hoogtepunt beleeft. Er zijn dan op en rond het water van Fort Dirksz Admiraal allerlei activiteiten, waaraan mensen uit alle wijken kunnen meedoen. Zoals polsstokverspringen, abseilen, kussengevechten en een stormbaan.

Geen telefoon

,,Het moet lekker druk worden, zodat er ook een boel mensen zijn om de paalzitters ter plekke aan te moedigen’’, zegt Sylvia Hamerslag van het feestcomité. ,,Dat zal nodig zijn, want telefoon of tablet mogen niet mee naar boven.’’ De winnaar kan rekenen op een aardig geldbedrag. ,,We denken aan duizend euro.’’ De deelnemers worden vooraf getest op hun conditie en zullen goed in de gaten worden gehouden, zegt Hamerslag.

De viering van 100 jaar Tuindorp start op 21 maart met een optuin- en opruimdag in de hele wijk en aansluitend een buurtbarbecue. Er staan activiteiten voor de schooljeugd op stapel, er wordt een fototentoonstelling opgezet, er verschijnt een buurtkrant en er is nog een feestweekeinde van 21 tot en met 23 augustus. Rode draad is dan een vrijmarkt door de hele buurt, die opgeluisterd wordt met bandjes en activiteiten als een steppenrace.

,,Plannen zat en meer ideeën zijn van harte welkom. Maar alles valt of staat wel met het vinden van voldoende vrijwilligers en sponsors’’, zegt Hamerslag.

Meedenken en meedoen

Komende maandagavond 5 januari vanaf half acht is er een bijeenkomst in buurthuis Elto aan de Crocusstraat. Iedereen kan daar ideeën voor het feest spuien of zich melden als vrijwilliger of sponsor. Dat kan ook via: sylviahamerslag@gmail.com

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.