Eikelaan Krommenie in rouwstemming door woningsloop

José Pietens
Krommenie

Alleenstaanden en stellen met een minimuminkomen kunnen niet terugkeren naar de Eikelaan in Krommenie.

Parteon laat deze zomer de huizen met nummers 1 tot en met 40 slopen en bouwt 32 nieuwe woningen terug. Terugkeerders uit de lage inkomensgroepen betalen €610 huur. Maar dat is voor kleine huishoudens nét €25 te veel, zegt de bewonerscommissie.

Woningcorporaties moeten sinds begin dit jaar passend toewijzen. Dit om te voorkomen dat huurders met lage inkomens in te dure huizen wonen en te veel geld kwijt zijn aan huur. Alleenstaanden en stellen met een jaarinkomen tot zo’n €22.000 mogen zich alleen inschrijven voor huizen met een huur van maximaal €586.

Sinds twee jaar geleden de sloopplannen bekend werden, strijdt de bewonerscommissie voor behoud van betaalbare woningen voor de oorspronkelijke huurders. Dat die terugkeer voor een aantal bewoners hangt op een bedrag van €25 per maand, leidt tot woede en verdriet. „Waarom komt Parteon die mensen niet tegemoet?”, zegt Gerda Brasser van de bewonerscommissie.

„Die €25 kan er toch nog wel af? Veel mensen willen terug. Dat wordt ze nu onmogelijk gemaakt.”

Sociaal plan

Volgens een medewerkster van Parteon is de huur zorgvuldig berekend en kan het niet goedkoper.

Ze benadrukt dat er zo veel als mogelijk rekening is gehouden met de wensen van bewoners en dat zij intensief zijn geholpen bij het vinden van een passende (tijdelijke) woning. Er is veel overleg geweest over het sociaal plan, waarin onder meer de afspraken over de huur zijn vastgelegd. „Dat plan is vorig jaar door Parteon én de bewonerscommissie goedgekeurd.”

Daar slaat Parteon de plank flink mis, zegt Brasser. „Wij zijn helemaal nérgens mee akkoord gegaan. We zaten nog midden in het overleg, toen Parteon het sociaal plan door onze brievenbussen duwde.”

Niet zoals het hoort, gaf adviseur Ron Kiburg van de bewonerscommissie destijds aan. „Een sociaal plan moet een overeenkomst zijn tussen beide partijen. En géén dictaat van een corporatie.”

Parteon raadt bewoners aan contact op te nemen als zij door het passend toewijzen niet terug zouden kunnen naar de Eikelaan. „Zodat we in een gesprek de eventuele mogelijkheden binnen de huidige regelgeving op een rijtje kunnen zetten.”

Brasser: „Daar is een van ons mee bezig. Hij voert het ene gesprek na het andere, maar krijgt geen duidelijkheid.”

Koopwoningen

Na de zomervakantie start de bouw van de 32 huizen, waarvan 16 koopwoningen. Volgens Parteon is de animo groot. „Al vijftig geïnteresseerde kopers hebben zich gemeld.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.