Singaporees verzamelt 6000 barbies

Leontien van Engelen
SINGAPORE

6000 barbies en 3000 andere poppen telt de verzameling van een 33-jarige man uit Singapore, samengebracht in zijn woonkamer met knalroze vloer. Jian Yang is professioneel geïnteresseerd in speelgoed en consumententrends, als strategisch directeur van Omicom Media Group. Maar zijn barbieverzameling begon al toen hij 13 was en ’Barbie Great Shape’ kocht, een model in een turquoise gympakje en gestreepte beenwarmers.

De zelfverklaarde speelgoedgek heeft in de afgelopen 20 jaar omgerekend zeker 3 ton uitgegeven aan zijn obsessie, die ook honderden poppen van Bratz Girls en Monster High omvat. „Ik ben een enorme verzamelaar. Ik heb ex-vriendinnen die er helemaal onzeker van werden. Die keken naar de poppen en dachten: dus dat is de concurrentie.”

Barbie werd in 1959 gelanceerd en is inmiddels meer dan 1 miljard keer over de toonbank gegaan. Fabrikant Mattel Inc heeft de verkoop in het afgelopen jaar echter fors zien dalen. Volgens de verzamelaar heeft de pop nog wel toekomst, maar talen meisjes steeds minder naar prinsessen en ballerina’s door de populariteit van vampierenseries als Twilight of New Moon.

Yangs oudste barbies komen uit de jaren 60, maar zijn voorliefde gaat uit naar poppen in nationale kledij of barbies die zijn gemaakt naar de gelijkenis van bekende sterren. Zo heeft hij Osama bin Laden die zit te borrelen met Saddam Hussein en Maleficent, de boze heks uit Doornroosje, terwijl Jackie Onassis en Lady Di toekijken.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.