Herstel historische Zijper sluis als leerzaam huzarenstukje

Werkzaamheden aan de Jacob Claessesluis, gezien vanuit de lucht; woensdag 17 mei 2017.© Foto Pronk Bouw

Ed Dekker
Zijpersluis

Jacob Claesse zou eens moeten weten. De lang geleden naar hem genoemde sluis in Zijpersluis wordt stevig onder handen genomen. Aan de zuidwestelijk rand van polder De Zijpe, waar de Groote Sloot en het Noordhollands Kanaal samenvloeien, wordt tot eind juni hard gewerkt.

Metselaars John Rietveld en Peter Dekker van Pronk Bouw uit Warmenhuizen wacht een bijzondere klus. Zij beginnen maandag samen met leerling-metselaar Gijs Filee met de bouw van een nieuwe vleugelmuur voor de Jacob Claessesluis in Zijpersluis. Dertienduizend stenen moeten in kruisverband één geheel vormen, in een breedte van gemiddeld 1.30 meter.

Monument

Dit patroon moet ook binnenin worden gevolgd. Voor de stevigheid én op last van Monumentenzorg. Aan de buitenzijde komen oude stenen, binnen nieuwe. Een huzarenstukje, dit werk van Pronk. Als hoofdaannemer neemt het bedrijf het provinciaal monument van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier ingrijpend onder handen.

Het herstel van ernstige verzakkingen is complexer dan gedacht. Na twee maanden moest het werk in december worden stilgelegd. ,,Diverse verrassingen, grotendeels van technische aard, speelden ons parten”, zegt directeur Glenn Pronk.

Vervangen

Na diverse onderzoeken en nieuwe berekeningen konden werklieden eind maart weer aan de gang. De slechtste van de vier verzakte vleugelmuren wordt nu geheel vervangen.

De verzakking van de ruim tweehonderd jaar oude muren was ontstaan door aantasting van de houten fundering. Hier eist zwaar scheepvaartverkeer zijn tol. Pronk: ,,Door het klotsende water van het Noordhollands Kanaal kon er zuurstof bij het hout komen.”

42 buispalen

Voor de nieuwe fundering van de vier muren gingen 42 stalen buispalen de kanaalbodem in. Deze palen zijn volgegoten met beton. Bovenop kwam voor elke muur een ’tafelbed’ van gewapend beton, van een halve meter dikte. Hieraan worden de muren verankerd met onbuigzame ’draagvingers’.

Glenn Pronk: ,,Voor ons is dit een prachtig project. En leerzaam.” De aanneemsom van 450.000 euro is inmiddels verhoogd met een ton. De klus is eind juni geklaard. De historische sluis blijft buiten gebruikt. Maar daar gaat het ook niet om.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.