Strakke leiding bij ACON

Een verbeten strijd bij de stockcars tussen van links naar rechts: Pablo Brandenburg, Peter Ruig en Jacob de Vries. © Foto Peter van Aalst

Kees Bakker
Sint Maarten

De vierde meeting van de ACON verliep onder prima omstandigheden en met maar liefst 64 aanwezige stockcarcoureurs was het een opmaak voor de aanstaande NK-races in de zware crossklasse. De wedstrijdleiding hanteerde de constructie- en veiligheidseisen strak, wat in een aantal gevallen tot diskwalificatie leidde.

In de formule 1-klasse was een erg jonge debutant van de partij. De 16-jarige Rick Wobbes (Dronrijp) kwam voor het eerst met zijn stockcar aan de start. Na goedkeuring van de NAB (Nederlandse Autosport Bond) en akkoordverklaring door de ACON, wegens ’geen geldig rijbewijs’.

Door afgelasting vorige week van races in Blauwhuis en Kollum, presenteerde de jeugdige Fries zich in Sint Maarten. Na een achtste plek in de eerste manche, werd het in de tweede rit plaats vijftien. De derde poging mislukte door crashen en uitval in de eerste ronde.

Tot een optreden in de finale kwam het dus niet. ,,Jammer en volgende keer beter”, aldus Wobbes na afloop.

Hoofdprijzen

De drie hoofdprijzen in slotrace van de koningsklasse - die rond zes uur in zeven minuten werd afgewerkt - gingen respectievelijk naar de Drent Koen Maris, Gert-Jan Klok uit Friesland en Zuidhollander Martin Verhoef. In een wisseling van koplopers lag Texelaar Barry Boersen kort aan de leiding. Ronde zes – van de te maken 25 stuks – betekende zijn einde. Sint Annaparochiaan Klok werd de nieuwe man, maar liet zich in de voorlaatste omgang inpakken door Koen Maris (Roderwolde).

De Winkeler Tesselaars deden hun best in deze eindstrijd. Senior Jack rukte op naar plek vier en viel daarna uit. Zoon Dennis werd vijfde in de finalerit. Verheugend was het meedoen van ACON-kampioen 2015 Rutger Valk (Waarland), na blessureperikelen. Hij werd zevende.

De eerdere manchewinst van Ben Boersen uit Den Burg werd geschrapt. Hij werd verantwoordelijk gesteld voor de waterkoeling van zijn stockcarmotor, door een helper zonder veiligheidsoverval.

Pikstart

Eenzelfde lot overkwam Lourenz de Vries (Jilstrum). Bij de rodeo’s boekte Bart Zwirs uit Breezand succes. Na de tweede gele vlag-situatie troefde hij Marco Jeninga in de finale af met een pikstart, om hem daarna tot op de meet voor te blijven. Zwaagdijker Charl Lakeman werd derde in deze pseudo-afvalrace met vijftien auto’s gestrand en achttien finishers.

Bij de superstandaards ruikt Venhuizer Jesse de Graaf opnieuw aan een kampioenschap. Drie manches plus finalewinst leverde de volle 70 punten op. Grootste cpncurrent, Langedijker Patrick Sintebin, liet de slotrit aan zich voorbijgaan. Jan de Vries sr. (Arnhem) verloor zijn tweede plaats wegens niet correct gordelgebruik.

Apeldoorner Frans de Vries schoof nu door naar deze positie. Good-old Piet van Dijk (Woerden) ontglipte de keverwinst in de finale. In de laatste ronde kleunde hij tegen winnaar Sytze Bergsma (Kootstertille) aan, waarna ook Bergenaar Patrick Hoexum hem nog passeerde.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen